Izbornik
Naslovnica Gradovi Garešnica
Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Garešnice

Garešnica traži osnivačka prava nad osnovnim školama

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
– Poboljšala bi se operativnost u svakodnevnom funkcioniranju, odnosno otvorila mogućnost za hitne rekacije, kao što su javna nabava i slični problemi koji se javljaju tijekom rada škola – tvrdi gradonačelnik Bilandžija

Garešnica traži osnivačka prava nad osnovnom školama Garešnica i Trnovitički Popovac, što je bila i jedna od glavnih tema na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Garešnice. Tom je prilikom  ujedno i podržan prijedlog da se od Bjelovarsko-bilogorske županije zatraži prijenos osnivačkih prava nad Osnovnom školom Garešnica i Osnovnom školom Trnovitički Popovac.

Razlog je prije svega to da se olakša postupak prijave projekata u koje bi škole bile uključene, pojasnio je garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija.

– Poboljšala bi se operativnost u svakodnevnom funkcioniranju, odnosno otvorila mogućnost za hitne rekacije, kao što su javna nabava i slični problemi koji se javljaju tijekom rada škola. Prijenos bi doveo do nove sinergije lokalnih ustanova  od vrtića do osnovne škole, čime bi se stvorili bolji uvjeti za provođenje postojećih kapaciteta, kao i zajedničko provođenje određenih projekata – tvrdi gradonačelnik Bilandžija.

Gradsko vijeće jednoglasno je podržalo prijedlog i slijedi nastavak postupka. Isto su zatražili Čazma i Grubišno Polje, a odluka bi se trebala donijeti na sljedećoj županijskog skupštini. Ovaj proces doveo bi do decentralizacije, odnosno prenijela bi se prava obavljanja javnih poslova i ovlasti na razine odlučivanja koje su najbliže građanima.