Izbornik
Naslovnica Gradovi Crikvenica
Međunarodni šahovski festival

Gari Kasparov odigrao simultanku s čak 16 igrača istovremeno

Gari Kasparov
Foto: Grad Crikvenica
Potpisana je i Deklaracija o suradnji i tradicionalnom održavanju Međunarodnog šahovskog festivala za mlade 'Adriatik Crikvenica' te osnivanju šahovske akademije u obnovljenom prostoru Stare škole

Međunarodni šahovski festival za mlade Adriatik u Crikvenici, završio je sa dva velika šahovska događaja - simultankom s Garijem Kasparovim u Preradovićevoj ulici i velikim Blitz turnirom u lapidariju hotela Kaštel.

Uoči simultanke Garija Kasparova sa 16 protivnika, u Muzeju Grada Crikvenice održana je tiskovna konferencija za novinare na kojoj je potpisana Deklaracija o suradnji i tradicionalnom održavanju Međunarodnog šahovskog festivala za mlade 'Adriatik Crikvenica' te osnivanju šahovske akademije u obnovljenom prostoru Stare škole.

Deklaraciju su potpisali šahovski velemajstor Gari Kasparov i predsjednik Zaklade Kasparov Adriatic, Zlatko Klarić te gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina.

Nakon tiskovne konferencije, igrači su zauzeli svoje pozicije, a gradonačelnik Rukavina otvorio je simultanku poželjevši puno sreće svim igračima.

Prije početka svake od partija, Gari Kasparov se rukovao s igračima te započeo igru s čak 16 igrača istovremeno. Među 16 ljubitelja šaha bilo je i djece i odraslih, poznatih i javnih ličnosti poput radijskog i tv voditelja Roberta Ferlina, pjevača Jose Butorca, riječkog aktivista Marina Miočića Stošića i zamjenice gradonačelnika Crikvenice Silvije Crnić, izvijestili su iz Grada Crikvenice

Nakon gotovo sat vremena igre, u kojoj su ispadali jedan po jedan, najduže su se zadržale mlade snage – Erik Haidinger i Domagoj Lončarić, mlade nade crikveničkog šaha. Našao se u njihovom društvu i jedan od pobjednika netom završenog 1. Međunarodnog šahovskog festivala u Crikvenici - Augustin Cominhumeau. Na kraju, nakon više od dva sata, posljednji je ostao 14-godišnji Erik Haidinger iz Crikvenice. 

U Preradovićevoj ulici, odigrala se i pokoja partija uličnog šaha sa velikim šahovskim figurama, a u nedjelju je brzopoteznim Blitz turnirom u lapidariju hotela „Kaštel“ završena ova lijepa šahovska priča. Bilo je tu natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva, svih uzrasta, njih čak 119.