Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Manifestacija čiji je cilj ukazati na važno mjesto žena u znanosti

Globalni ženski kemijski doručak u Tehničkoj školi Kutina

Foto: Kutina
Kutinska je jedina škola u Hrvatskoj koja je već tri godina uključena u projekt kojem je cilj ukazati na važno mjesto žena u znanosti

Tehnička škola Kutina organizirala je Globalni ženski kemijski doručak, kojem je cilj ukazivanje na važno mjesto žena u znanosti. Time se kao jedina srednja škola u Hrvatskoj pridružila znanstvenim i obrazovnim ustanovama diljem svijeta koje su se uključile u ovaj globalni projekt (Global women’s chemical breakfast).

– U našoj školi treći put organiziramo Ženski kemijski doručak koji je 2011. pokrenuo IUPAC (Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju) što je povezano s UN-ovim danom žena i djevojaka u znanosti. Ovogodišnja tema je Poticanje i osnaživanje raznolikosti u znanosti. Na doručku se okupljaju učenici, profesori, studenti i znanstvenici diljem svijeta, a sve s ciljem promocije ženskog doprinosa znanosti. Ove godine organizirano je 406 doručaka u svijetu, a svega nekoliko srednjih škola sudjeluje u tome. Riječ je o Meksiku, Nepalu, Nigeriji, Španjolskoj i Srbiji. Mi smo jedina škola iz Hrvatske koja sudjeluje u ovom događaju – rekla je prof. Gordana Degoricija, jedna od organizatorica događaja.

Gošća ovogodišnjeg kemijskog doručka bila je docentica Dragana Vuk koja predaje na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu na Zavodu za organsku kemiju. Svojim predavanjem na temu “Boje” učenicima je nastojala približiti povezanost boja i organske kemije koje se nalaze svuda oko nas, pa je bilo riječi i o kozmetici, bojama za kosu i slično.

Predavanju su uz učenike kemijskog usmjerenja nazočile i profesorice Tehničke škole i Srednje škole Novska, a profesorica kemije Sanja Arežina s učenicima je održala i praktični dio u vidu pokusa na temu boja.