Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Mnoge koprivničke tvrtke znatno su povećale primanja zaposlenih prošle i početkom ove godine

Grad će od poreza uprihoditi 10 posto više

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Prema novim podacima DZS-a, neto plaća najviše je rasla upravo u Koprivničko-križevačkoj županiji i Koprivnici

Gradsko je vijeće na posljednjoj sjednici izmijenilo ovogodišnji proračun, a jedna od ključnih novosti odnosi se na reviziju 
planiranih prihoda od poreza na dohodak. Prema toj odluci, planirani prihodi od poreza na dohodak ove su godine povećani za gotovo sedam milijuna kuna u odnosu na plan te sad iznose blizu 80 posto. Riječ je o povećanju od gotovo deset posto u odnosu na prvotno planirano, što je doista znatan rast.

Dva povećanja u godinu dana 

Što se dogodilo? Prvo, posljednja porezna reforma učinila je svoje jer je država lokalnim jedinicama u cijelosti prepustila 
prihode od poreza na dohodak, a gradovima znatno povećala postotak, odnosno udjel u tom kolaču. I drugo, dogodio se znatan rast plaća u odnosu na prošlu godinu, što se vidi iz statističkih podataka, ali i financijskih izvještaja koje objavljuju koprivničke tvrtke.

Podravka je, primjerice, radnicima u manje od godinu dana dvaput dizala plaću: lani u travnju i ove godine u ožujku. Uzimajući u obzir oba vala povećanja plaća, neto primanja radnika Podravke u manje od godinu dana prosječno su rasla između 980 i 1150 kuna.

Primanja više od tisuću zaposlenika Belupa povećala su se od 1. ožujka ove godine za 250 kuna neto mjesečno isplatom neoporezivog mjesečnog dodatka. Od 1. svibnja pak veće plaće očekuje i dio Podravkinih zaposlenika s VSS-om, a povišice su vezane za učinak i rezultate.

”Ovakvim individualiziranim pristupom procjenjivanja uspješnosti radnika identificirano je njih 184, odnosno 30 posto na VSS poslovima. Njima će se bruto plaća povećati u prosjeku 13 posto”, poručili su iz Podravke.

Tvornica za proizvodnju papirnatih vrećica Vemo trade iz Koprivnice, primjerice, lani je prosječnu neto plaću svojim zaposlenicima podigla na više od 7000 kuna, koliko u prosjeku  danas svaki mjesec dobiva oko 120 zaposlenih. To je prosječno povećanje za više od tisuću kuna u odnosu na godinu prije.

Više u prosjeku zarađuju i zaposlenici Hartmanna, pivovare Carlsberg te brojnih manjih poduzeća i obrta. To se na koncu osjetilo i na većem priljevu novca  u gradski proračun od poreza na dohodak.

Prema novim podacima Državnog zavoda za statistiku, neto plaća u odnosu na lanjski ožujak najviše je rasla upravo u 
Koprivničko-križevačkoj županiji i Koprivnici, čak za 9 posto, te je iznosila 7040 kuna. Ta je županija, tako, skočila na sedmo mjesto u Hrvatskoj po iznosu neto plaće po zaposlenome.

Znatan skok

To je znatan skok jer su najniže plaće prošle godine u prosincu, usporedbe radi, imali zaposleni u Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Podravina je, dakle, u samo tri mjeseca na ljestvici skočila za čak sedam mjesta. Prosječna neto plaća u Koprivničko-križevačkoj županiji u tom  je razdoblju – od prosinca lani do ožujka ove godine – povećana za otprilike 440 kuna, najviše u državi.

U Hrvatskoj je plaća isplaćena pravnim osobama u tri mjeseca u prosjeku povećana za oko 320 kuna te iznosi 7607 kuna.