Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Ulaganja u inicijativu Zelena Koprivnica se nastavljaju

Grad dobiva šest solarnih elektrana, investicija vrijedna milijun kuna

Foto: Komunalac Koprivnica
Elektrane će se postaviti na osnovnim školama Braća Radić i Antun Nemčić Gostovinski te na Centru za odgoj Podravkino sunce

Koprivnica će dobiti ukupno šest novih solarnih elektrana koje će biti postavljene na krovovima gradskih škola i Podravkinih tvornica. Riječ je o projektima  koji će se sufinancirati europskim novcem i znatno će unaprijediti uporabu alternativnih izvora energije u gradu. Tri nove sunčane elektrane bit će postavljene na krovištima triju škola. Investicija će se sufinancirati iz Norveškog granta, financijskog mehanizma koji je Norveška pokrenula kako bi smanjila društvene i gospodarske nejednakosti u europskom gospodarskom prostoru. Odličnu vijest otkrila je prošli tjedan dogradonačelnica Ksenija Ostriž.

Natječaj Norveškog granta

– Odobrena su nam sredstva za gradnju čak tri solarne elektrane u gradu na natječaju Norveškog granta. Regionalna energetska agencija Sjever izradila je projekt u partnerstvu s Koprivnicom i Varaždinom. Postavit će se sunčane elektrane na osnovnim 
školama Braća Radić i Antun Nemčić Gostovinski te na Centru za odgoj Podravsko sunce. U Varaždinu elektrane idu na dvije 
sportske dvorane. Mali korak bliže energetskoj samodostatnosti. Čestitam na izvrsno obavljenom poslu cijelom timu REA Sjever jer su uspjeli isprojektirati i napisati zahtjevan projekt sa 16 partnera te Geotehničkim fakultetom Varaždin i sveučilištem u norveškom Stavangeru – izvijestila je Ksenija Ostriž.

Kaže, sunčane elektrane na tri krova godišnje će proizvoditi ukupno oko 120.000 kilovatsati električne energije, a vrijednost cijele investicije blizu je milijun kuna. Norveški grant osigurava 85 posto novca. Od 2014. do 2021. Kraljevina Norveška ustupila je državama korisnicama čak 1,3 milijarde eura u sklopu Norveškog granta.

Važne investicije prema energetskoj neovisnosti odlučila je poduzeti i koprivnička prehrambena kompanija Podravka. Tvrtka će na tri tvornice u industrijskoj zoni Danica u Koprivnici izgraditi solarne elektrane vrijedne više od 10 milijuna kuna. EU cijeli projekt sufinancira iznosom od 5,2 milijuna kuna. Očekivano vrijeme povrata investicije uz 50 posto potpore jest 3,5 godine.

Sunčeva elektrana “Podravka – Danica”, snage 2,4 megavata, bit će na krovištima tvornica dječje hrane, juha i vegete te na tvornici Danica. Proizvodit će energiju za potrebe Podravke, izvijestili su iz kompanije.

Prva značajna investicija u korištenje energije sunca na javnom objektu odrađena je na krovu Gradskih bazena Cerine u Koprivnici, a predsjednica uprave koprivničkog Komunalca Nataša Tetec kaže da godišnje donosi uštede u potrošnji energije od otprilike 150.000 kuna. Investicija u novu sunčanu elektranu na cijeloj površini krova Gradskih bazena Cerine bila je vrijedna oko 
750.000 kuna. Na krovu bazena postavljeno je 765 solarnih panela sa 60 ćelija, koje će godišnje moći proizvesti oko 180.000 kilovatsati električne energije.

Zelena Koprivnica

Solarne elektrane u gradu dio su inicijative Zelena Koprivnica u koju još spadaju sustav gradskih bicikala Bicko, javni promet BusKo, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana  Herešin i gradski ekološki vrtovi.