Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Grad Zaprešić drži zdravstveni nadstandard kad se radi o sigurnosti svojih građana

Grad i dalje financira dodatni tim hitne pomoći

Foto: Zaprešić
U proračunu Zaprešića su za dodatni T1 tim hitne medicinske pomoći osigurana sredstva u iznosu 711.000 kuna

Grad Zaprešić će i u ovoj godini podmiriti troškove rada dodatnog T1 tima hitne medicinske pomoći, za što su u proračunu osigurana sredstva u iznosu od  711.000 kuna.

Dio nadstandarda

T1 tim čine liječnik, medicinski tehničar i vozač, a ugovor o financiranju potpisali su zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik, čime će se omogućiti istovremeni rad dva tima 1 u svakoj smjeni za područje Zaprešića i okolnih općina, tijekom cijele godine.

Mrežom hitne medicine koju donosi Ministarstvo zdravstva, Zaprešiću je dodijeljeno pet T1 timova, no kako bi se pojačala dostupnost i poboljšala kvaliteta rada hitne medicinske pomoći, uz tim kojeg financira Grad Zaprešić, za jedan je sredstva osigurao Zavod, a Zagrebačka županija financira još tri. Tako u zaprešićkoj ispostavi danas djeluje deset T1 timova te su  stanovnicima u svakom trenutku na raspolaganju po dva liječnika.

- Sredstva koja nam osigurava Grad Zaprešić od velike su važnosti, s obzirom na to da s našim ugovornim partnerom, Hrvatskim zavodom za zdravstveno  osiguranje, možemo omogućiti rad tek pet T1 timova. To znači da bi u smjeni radio samo jedan liječnik, no kako radimo 24 sata dnevno te pokrivamo i područje okolnih sedam općina, što je više od 60 tisuća stanovnika, jasno  je da ovaj broj timova ne bi bio ni približno dostatan - rekao je ravnatelj Gajnik i zahvalio Gradu na čelu s gradonačelnikom  Željkom Turkom, što je uvijek  imao sluha i iznalazio sredstva  da potpomogne njihov rad, kako  kroz sufinanciranje timova, tako i kroz redovitu obnovu voznog parka i nabavu opreme.

Stiže treći AVD uređaj

- Nadam se da će izmjena mreže hitne medicine biti donesena ove godine i da će resorno ministarstvo uvidjeti nasušnu potrebu da se poveća broj timova koji će se financirati iz sredstava HZZO-a - dodao je.

Zamjenik gradonačelnika Labus ističe da je financiranje dodatnog tima hitne medicinske pomoći dio tzv. zdravstvenog nadstandarda u kojeg kontinuirano ulažu sa željom da poboljšaju zdravstvene usluge i osiguraju građanima Zaprešića primjerene uvjete i u tom području.

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije u suradnji s Gradom priprema i postavljanje trećeg AVD uređaja u Zaprešiću. Automatski vanjski defibrilator (AVD) je maleni prijenosni  uređaj za pružanje prve pomoći koji omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca osobi pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe, a pomoć mogu pružiti laici bez medicinskog znanja te tako spasiti život u sudbonosnim minutama. Podsjećamo, prvi je postavljen na šetalištu Kardinala Franje Kuharića, drugi na Trgu dr. Franje Tuđmana, a treći će se postaviti kod tržnice.