Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Pridruživanje inicijativi protiv menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj

Grad Jastrebarsko među prvima u Hrvatskoj će učenicama osigurati besplatne uloške

Foto: Jastrebarsko
– Nažalost, ova tema je u našem društvu još svojevrstan tabu. Siromaštvo je nažalost prisutno, a higijena temeljno pravo svakog čovjeka pa se nadam da se ovom gestom šalje jasna poruka te da će se u nju uključiti što više gradova – ističe gradonačelnik Zvonimir Novosel

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel među prvima u Hrvatskoj odlučio se pridružiti inicijativi protiv menstrualnog siromaštva. Tako će od sljedeće školske godine Grad učenicama osnovnih i srednjih škole osigurati besplatne higijenske uloške. U tu je svrhu za 2022. osigurano 30.000 kuna, a putem škola higijenski ulošci će se dostaviti učenicama. Projekt će se nastaviti tijekom cijele školske godine.

– Nažalost, ova tema je u našem društvu još svojevrstan tabu. Želja nam je napraviti iskorak i poslati poruku iz jednog malog grada koji malom gestom može napraviti veliki pomak u razmišljanju. Siromaštvo je nažalost prisutno, a higijena temeljno pravo svakog čovjeka pa se nadam da se ovom gestom šalje jasna poruka te da će se u nju uključiti što više gradova – ističe gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Prema jednom istraživanju o menstrualnom siromaštvu u  Hrvatskoj, čak trećina žena prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im oni preskupi. Zabrinjava i podatak da neke učenice zbog manjka uložaka izostaju s nastave ili im je neugodno.