Izbornik
Naslovnica Gradovi
Dio sredstava povučen je iz Fonda solidarnosti

Grad osigurao dva milijuna eura za obnovu Vile Allnoch

BISER ARHITEKTURE Objekt je izgrađen u 19. stoljeću, primjer je reprezentativne gradske vile te zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske
Foto: Grad Samobor

Grad Samobor značajna sredstva ulaže u sanaciju kulturno-povijesnih objekata. Jedan od takvih objekata, čija je obnova u tijeku je Vila Allnoch, koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nepokretno pojedinačno kulturno dobro. Nakon niza godina propadanja Vila Allnoch, koja je dodatno oštećena u potresu u prosincu 2020. konačno će biti obnovljena. Grad Samobor osigurao je dva milijuna eura za projekt sanacije Vile Allnoch, a značajna europska sredstva u iznosu od oko milijun eura Grad je ostvario i putem Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti za štete nastale uslijed potresa s epicentrom na području Petrinje u prosincu 2020. Sredstva su ostvarena za financiranje izrade projektne dokumentacije i izvođenje radova na provedbi mjere zaštite samoga objekta. Do sada je izrađena projektna dokumentacija za konstrukcijsku obnovu Vile Allnoch te dokumentacija koja se odnosi na adaptaciju i opremanje privremenog depoa. Radovi na adaptaciji prostora privremenog depoa su završeni, preseljena je pokretna baština u privremeni depo te je u tijeku konstruktivna obnova.

– Iznimno mi je drago što smo i za ovaj projekt dobili dio sredstava iz Europske unije. Tako će Vila Allnoch koja je u trenutku našeg dolaska na vlast bila na listi imovine za prodaju uskoro biti obnovljena. Takve obnove su zahtjevne, posebice kad se radi o objektima koji su kulturno dobro, no naša je dužnost sačuvati ih od propadanje te ih revitalizirati i privesti svrsi. S tom namjerom smo, nakon uređenja galerijskog prostora u Samoborskom muzeju, te energetske obnove koja će uskoro početi, krenuli i u ovaj projekt obnove i zaštite kulturnog objekata - izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot.

Vila Allnoch smještena je u Starogradskoj ulici i sagrađena je u prvoj polovici 19. stoljeća i sa svojim okolišem je primjer reprezentativne gradske vile. Ustrojbena je jedinica Samoborskog muzeja i vodi se kao Otvorena galerija.

Galerija Galženica Javni poziv za potrebe u kulturi Muzeji i galerije mogu prijaviti četiri programa Pobjednica Eva Gal Čestitao i župan Svjetska prvakinja Eva Gal stigla kući ISTOG DANA u Osijeku su otvoreni radovi na obnovi zračne luke i zatvoreni radovi na obnovi glavne zgrade željezničkog kolodvora Generator gospodarske i ekonomske promjene Za obnovu putničkog terminala Zračne luke Osijek 11,3 milijuna €