Izbornik
Naslovnica Gradovi
Uvodi se izravna linija

Grad Osijek će subvencionirati avionske karte radnicima u Dublinu

Ivica Vrkić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
'Cilj je potaknuti naše privremeno odsutne sugrađane na što češći povratak u Osijek, s konačnom željom da se ponovno dosele kući...', rekao je osječki gradonačelnik Vrkić.

Osječanima, koji su bili prisiljeni "trbuhom za kruhom" odseliti u Irsku, povratak doma ubuduće će biti ne samo jednostavniji i brži, nego i jeftiniji. Najavljeno je nedavno, naime, kako se napokon uvode izravni letovi iz Osijeka za Dublin, no stigla je jučer i vijest kako će Grad Osijek svojim sugrađanima na privremenom radu u tom gradu subvencionirati kartu.

- Za kartu koja stoji 2500 kuna, Grad će izdvojiti 500 kuna pa će konačna cijena biti oko 2000 kuna – obznanio je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić na svom Facebook profilu, a potvrdio nam je to i telefonski. Tako će, istaknuo je, "subvencionirati njihov povratak i posjet svome gradu".

Želja da se ponovno dosele kući

- Cilj je potaknuti naše privremeno odsutne sugrađane na što češći povratak u Osijek, s konačnom željom da se ponovno dosele kući. Na njima je da se vrate, a na nama je da im stvorimo uvjete kako bi se mogli zaposliti i ovdje planirati svoju budućnost – pojasnio je.

Osijek i Dublin prvi će put izravnom linijom biti povezani 23. prosinca, pa zatim 2. siječnja, a riječ je o dva blagdanska čarter leta putem Croatia Airlinesa. Povratna će karta stajati 2500 kuna. Bit će to "generalna proba" za uvođenje redovitih izravnih letova, koji se planiraju za proljeće. A letjelo bi se tada iz Osijeka za Dublin najmanje jednom, a vjerojatnije i dva puta na tjedan. Očekuju 150 putnika po letu, a ta bi mjesta popunjavali i građani BiH i Srbije, također mahom radnici.

Slavonci su, naime, za glavni irski grad putovali ili iz Budimpešte ili iz Osijeka za London pa dalje za Dublin, što je kompliciranije i svakako skuplje.