Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica

Grade se tri nova rotora, dva dječja vrtića i škola na području grada

1/2
Foto: Robert Mihaljević
Odobrena su 3,2 milijuna eura bespovratnih EU sredstava za gradnju dva potpuno nova vrtićka objekta koja će primiti oko 300 mališana, otkrio je gradonačelnik. 'Vrlo smo blizu cilja da svako dijete pronađe mjesto u predškolskoj ustanovi', kaže Jakšić

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima je rekapitulirao polovicu mandata aktualne gradske vlasti na konferenciji za novinare koju je upriličio proteklog tjedna.

Razvrstavanje otpada

Što je sve učinjeno u prvoj polovici mandata te što je u planovima za iduće dvije godine, na konferenciji za novinare pobrojao je gradonačelnik Jakšić uz kojeg su bili dogradonačelnica Ksenija Ostriž, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal te gradske pročelnice i pročelnici Ana Mlinarić, Dubravka Kardaš, Jasna Markušić, Petra Večenaj, Zdravko Punčikar, Tomislav Golubić i Dario Jembrek.

Izlaganje je tematski bilo podijeljeno u tri djela – područje društvenih djelatnosti, izgradnju i komunalno gospodarstvo te financije i EU fondove, ističu u gradskoj upravi.

Foto: Robert Mihaljević

– Vrlo smo blizu cilja da svako dijete pronađe mjesto u predškolskoj ustanovi. Izgradili smo novi dječji vrtić u Starigradu, adaptirali vrtić na Vinici, a prijavili smo na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti do 2026. dva vrtićka objekta, onaj na Bajeru i u prigradskom naselju Herešin. Za to su iz resornog ministarstva odobrena oko 3,2 milijuna eura bespovratnih EU sredstava za gradnju dva potpuno nova vrtićka objekta vrijedna ukupno oko šest milijuna eura. Ta dva vrtića primit će oko 300 mališana – otkrio je gradonačelnik Jakšić.

Ulagalo se i u škole. Tako je energetski obnovljena Osnovna škola "Antun Nemčić Gostovinski", izgrađena je sportska dvorana kod OŠ "Đuro Ester", osiguran je produženi boravak u dvije škole, spremna je dokumentacija za dogradnju OŠ "Braća Radić" radi jednosmjenske nastave. I dalje su za učenike osigurane besplatne knjige, radne bilježnice i bilježnice, a kao kruna ulaganja u obrazovanje otvorena je novoizgrađena OŠ na Podolicama.

U knjižnici ističu kako su nastali jedinstveni i vrlo maštoviti, unikatni, a k tome i ekološki štapići, čija je dodatna vrijednost što je za njihovu izradu iskorišten zeleni otpad Druženje u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Frana Galovića Na školi za čarobnjake izrađivali čarobne štapiće

Gradonačelnik Jakšić posebno je zadovoljan činjenicom da je Koprivnica u 2022. godini proglašena Europskom prijestolnicom uključenosti i raznolikosti.

– Vodeći smo grad u Hrvatskoj po izdvajanju sredstava za naše studente, povećali smo naknade za novorođenčad, osigurane su uskrsnice i božićnice za umirovljenike i osobe s invaliditetom korisnike osobne invalidnine, sufinanciramo troškove prijevoza osoba s invaliditetom po Koprivnici – rekao je gradonačelnik.

Posebnu zahvalu gradonačelnik je uputio svim građanima te tvrtki Komunalac na činjenici da je taj grad sa 61 posto razvrstavanja otpada drugi u Hrvatskoj po uspješnosti te je time sedam godina ranije dostigao i prestigao normu koju je postavila država, točnije Europska unija.

Projekt aglomeracije

Što se tiče velikih investicijskih zahvata, u prve dvije godine mandata završena je rekonstrukcija središnjih gradskih trgova, Zrinskog trga i Trga bana Josipa Jelačića, u tijeku je projekt aglomeracije...

– U idućem razdoblju očekuje nas izgradnja rotora kod HAK-a i na Trgu mladosti, rotor kod nadvožnjaka na Zagrebačkoj, rekonstrukcija prometnice u Ulici Ante Starčevića, rekonstrukcija javne rasvjete na području grada... – naveo je Jakšić samo neke od mnogobrojnih projekta koji će uskoro biti aktualni.