Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
U sklopu Interreg projekta Fortitude nastaju novi atraktivni sadržaji na starom gradu Dubovcu

Gradina iz srednjeg vijeka, povijesna i turistička vrijednost Karlovca, dobila svoju 3D maketu

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Stari grad Dubovac iznimno je zanimljiv turistima, a u sklopu projekta Fortitude pričat će svoju priču zajedno s ostalim utvrdama u Šibeniku, Banjoj Luci, Herceg Novom i Baru

Stari grad Dubovac iznimna je povijesna i turistička vrijednost Karlovca. Gradina koja je izgrađena na brdu pored Kupe davno 
prije no što je nastao grad Karlovac svjedok je graditeljskih, gospodarskih i društvenih mijena koje su ga oblikovale do danas.

Prekrasan krajolik, šuma koja ga okružuje, vidikovac na Branič kuli te onaj na platou pored gradine, s kojih puca prekrasan 
pogled na grad, neki su od razloga zbog kojih je stari grad Dubovac atraktivan Karlovčanima, ali i turistima tijekom čitave godine.

Ručna izrada

Ne čudi stoga što je prije godinu dana postao dio europskog Interreg projekta pod nazivom Fortitude vrijednog više od 1,6 milijuna eura od kojih je Grad Karlovac kao partner dobio više od 200.000 eura. U starom gradu Dubovcu održana je prezentacija 3D prikaza ili makete starog grada Dubovca u sklopu projekta Fortitude.

– Projekt pod imenom Fortitude predfinanciran je iz programa Interreg-IPA u suradnji Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne 
Gore, odnosno gradova Karlovac, Šibenik, Banja Luka, Herceg Novi i Bar. Ideja projekta je unaprijediti kvalitetu turističke ponude na područjima koja imaju stare utvrde, kaštele, dvorce. Završetkom projekta iduće godine planiramo promovirati novu manifestaciju Noć utvrda. Sada smo napravili 3D prikaz Starog grada Dubovca, što je jedna od aktivnosti samog projekta – pojasnila je Marina Grčić, voditeljica projekta, viša savjetnica za EU fondove Grada Karlovca.

Stoga sada turisti više o ovom prekrasnom starom gradu mogu doznati gledajući maketu, 3D prikaz u omjeru 1:50, i tako steći dojam o veličini grada, rasporedu obrambenih zidina, kula, stambenog prostora, dvorišta, okolice...

Igor Čulig, kustos karlovačkog  Gradskog muzeja koji upravlja starim gradom Dubovcem, kazao je da je upravo maketa prekrasna scenografija za pripovjedaonicu, jedini pravi medij koji turistički vodič može koristiti kao instrument i vizualni prikaz onoga o čemu priča grupi. Maketu je izradio Karlovčanin Srećko Radelić; sve je radio ručno, a u maketu je utkao 30 godina vlastitog iskustva na sličnim poslovima.

– U nastanak makete uklopljeno je desetak raznih disciplina. Rađena je od drveta, plastike, epoksi smole, prešanog kartona 
koji je zalijevan smolom kako bi bio čvrst. Sada je maketa kao kamen; čvrsta i stabilna i  spremna za dugotrajno korištenje. Sve je realno i na ovaj način posjetitelji mogu doista steći dojam o veličini dvorca i njegovom zanimljivom izgledu, što se zapravo ne vidi kad se u njega uživo dođe – kazao je Srećko Radelić.

Inače, u sklopu projekta, osim 3D makete, Stari će grad biti bogatiji i za taktilnu mapu graditeljskih faza Dubovca, bit će izrađeno osam viteških oklopa, nabavljena tribina za pedesetak osoba primjerena za postavljanje kraj starog grada, kao i oprema za svjetlosnu predstavu u Noći utvrda. U planu je i nabava 20 povijesnih kostima  iz kasnog srednjeg vijeka, a bit će organizirane i edukacija za interpretaciju kulturne baštine i edukacija za upravljanje baštinom. 

Osim toga, glavne gradske atrakcije, Zvijezda i stari grad Dubovac, od sada su povezani tematskom turističkom rutom  koja je također rezultat Interreg projekta Fortitude. Za turiste koji žele obići stare gradove automobilom, osmišljena je turistička ruta koja polazi od starog grada Dubovca do Ozlja, preko Ribnika i Novigrada na Dobri, s povratkom na Dubovac.

Atraktivno za turiste

– Ovaj Interreg-IPA program je kreativan i zanimljiv i daje nam mogućnost da prostor u starom gradu Dubovcu dodatno oplemenimo, otvorimo mogućnosti za neke nove sadržaje. Mislim da je svima u Karlovcu jasno koja je vrijednost starog grada Dubovca i koliko znači za povećanje vidljivosti Karlovca – kazao je gradonačelnik Damir Mandić i pozvao i ostale udruge, institucije, dionike turizma da se svojim idejama uključe u formiranje programa i ponude Starog grada Dubovca kako bi ujedinjeni kroz razne aspekte obogatili sadržaj lokacije i ostvarili zajednički cilj stvaranja turistički atraktivne lokacije.