Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Grad Karlovac izdvaja dodatnih 90 milijuna kuna za radove nakon aglomeracije

Gradit će nogostupe, javnu rasvjetu, DTK mrežu...

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Aglomeracija Karlovac – Duga Resa vrijedna je 400 milijuna kuna i njezina je provedba u tijeku diljem grada

Na području Karlovca provodi se projekt aglomeracije Karlovac – Duga Resa vrijedan više od 400 milijuna kuna, kojim će se urediti kanalizacijsko-vodovodna infrastruktura diljem grada, a čitav sustav odvodnje bit će spojen na karlovački pročistač. Grad Karlovac će u sklopu tih radova, a kako bi dodatno poboljšao kvalitetu života u nekim naseljima u kojima se provodi aglomeracija, izdvojiti još oko 90 milijuna kuna. Radovi se otvaraju postupno, a sada su u tijeku na području Turnja, Sajevca, Kamenskog, Jamadola, Jelse i Hrnetića.

Drežniku nogostup

– Uskoro ćemo sklopiti i ugovor za skupinu radova koja obuhvaća Zvijezdu, Gornje Mekušje i Malu Švarču. To znači da bi početkom ljeta u uži centar grada mogli stići bageri i da će početi toliko očekivana obnova Radićeve ulice i Trga bana Josipa Jelačića. Karlovac je izdvojio oko 90 milijuna kuna vlastitih sredstava u ovom projektu kako bismo poboljšali drugu komunalnu infrastrukturu, uredili nogostupe, rasvjetu, DTK mrežu i drugo – kazao je gradonačelnik Damir Mandić i zamolio sve za strpljenje dok traje provođenje projekta, do kraja 2023. godine.

Grad svojim sredstvima plaća dodatne radove u Drežniku, Bašćanskoj ulici, Švarči, Gornjem  Mekušju, Zvijezdi, zatim Maloj Švarči, na Jamadolu. S 8,5 milijuna kuna bit će rekonstruirana Sušačka ulica i dio Drežnika u dužini oko dva kilometra.

– Od Dubrovačke ulice do nadvožnjaka autoceste Rijeka – Zagreb uz postojeći kolnik predviđena je jednostrana pješačka staza. Oborinska odvodnja predviđena je cijelim obuhvatom.  Cijelim zahvatom predviđena je i gradnja nove DTK mreže, a u planu je i postavljanje javne rasvjete s LED rasvjetnim tijelima. U radovima na Gornjoj Švarči Grad  sudjeluje s dodatnih 15,4 milijuna kuna za uređenje Bašćinske i Triglavske ulice. U planu je rekonstrukcija Bašćinske od OŠ Švarča do ulice Mostanje u dužini od oko 900 metara. U tom dijelu bit će sagrađen jednostrano/obostrani nogostup. Oborinska odvodnja Bašćinske ulice predviđena je gradnjom razdjelnog sustava odvodnje spojenog na oteretni kanal u Mostanju. Gradnja DTK mreže izvodi se u cijeloj zoni zahvata. Projektirana javna LED rasvjeta bit će postavljena na postojeće i izmještene stupove nadzemne mreže – poručuju iz Grada.

I na području Male Švarče, Gornjeg Mekušja i Zvijezde Grad Karlovac planira dodatna ulaganja.

– U Zvijezdi će biti uklonjena postojeća kolnička konstrukcija koja će se zamijeniti novim asfaltno-betonskim kolnikom i površinama s opločenjem, i to u dužini oko pet kilometara. Ulice unutar “share space” zone bit će u potpunosti popločene, s odvodnim kanalicama. Svjetiljke je predviđeno najvećim dijelom montirati na pročelja zgrada s pomoću nosača, odnosno konzola, a manji će dio biti na stupovima posloženim uz rub kolnika prometnice. Na Maloj Švarči u dužini oko 1,9 kilometara od Ulice Logorište do Ulice Slavka Rozgaja planira se gradnja dvotračnog i dvosmjernog kolnika i jednostranog nogostupa uz južni rub kolnika. Predviđena je gradnja novog kolektora oborinske odvodnje, slivnika i drenaže, te postavljanje kabelske kanalizacije – dodaju u Gradu.

Luščić – Jamadol

U radove na području naselja  Donja Švarča, Jamadol, Tušmer, Belajske Poljice, predjela Jozefinske ulice i u sklopu izvedbe retencijskog bazena Banija Grad ulaže  dodatnih 27 milijuna kuna.

– Predviđena je rekonstrukcija ulice od rotora Švarča do mosta preko pruge u naselju Udbinja u dužini oko 1,2 kilometra, te gradnja prometnice i jednostrane pješačke staze. Predviđena je gradnja oborinske odvodnje naselja Donja Švarča, točnije ulica Jakšići i najvećeg dijela ulice Donja Švarča. Bit će postavljena i DTK mreža za potrebe podzemnog  kabliranja telekomunikacijske infrastrukture. U Jamadolskoj ulici bit će rekonstruirana dionica prometnice te kolnika i nogostupa u dužini oko 600 metara. Novim 
će sustavom biti riješeno i pitanje skupljanja oborinskih voda,  a nova će se mreža javne rasvjete  u dužini od 420 metara uklopiti 
u postojeću. Bohinjska, Bledska, Skradska i Dorjanska ulica bit će rekonstruirane u dužini oko dva kilometra, bit će proširene prometnice za dvosmjerni promet, a odvodnja oborinskih voda bit će riješena definiranjem trase novih kanala kroz spomenute ulice u dijelu naselja Luščić – Jamadol – najavljuju u Gradu Karlovcu.