Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Kapitalne investicije pogođene koronakrizom

Gradnja vrtića i obnova škole idu, upitna obnova trga i nova dvorana

1/2
Foto: Robert Mihaljević
Trenutačno je upitna i sudbina najvećih gradskih turističkih manifestacija: Koprivničkog ljeta, Podravskih motiva i nadaleko poznatoga Renesansnog festivala

Gradske vlasti ovih su dana potpisale dva ugovora s izvođačima radova vrijedna oko 12 milijuna kuna. Riječ je o gradnji novog dječjeg vrtića u prigradskom naselju Starigradu vrijednog 6,6 milijuna te energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Antuna Nemčića Gostovinskog od 5,3 milijuna kuna. Najveći dio tih investicija pokrit će se novcem iz fondova EU. Radovi će početi uskoro unatoč krizi i strogim mjerama zbog epidemije koronavirusa.

Gradsko vijeće održalo prvu elektroničku sjednicu Stranke i vijećnici ostaju bez novca, dužnosnicima se smanjuju primanja

Mjesto za 66 djece

Mjesto u novom vrtiću imat će 66 djece. Građevinska operativa na gradilište stiže potkraj travnja, a dječji vrtić trebao bi biti dovršen u studenome ove godine. Najstarija školska zgrada, pak, počet će se obnavljati ovaj mjesec i sve bi trebalo biti spremno za nastavu u rujnu.

No, što je s drugim kapitalnim investicijama koje su planirane u ovoj godini? Prije svega s novom sportskom dvoranom Osnovne škole Đure Estera i početak obnove glavnoga gradskog trga. Oba zahvata financiraju su izravno iz gradskog proračuna, bez europskog novca, pa je teško očekivati da neće biti ostavljena za neka bolja vremena.

gradska tržnica opet otvorena Povrće na starome mjestu, cvijeće preseljeno na Jelačićev trg

Prema planu javne nabave, određeni su okvirni rokovi početka i završetka obnove središnjega koprivničkog trga za koji se izrađuju arhitektonski projekti. Za glavni i izvedbeni projekt gradska uprava planira izdvojiti otprilike milijun kuna, a trebali bi biti dovršeni najkasnije do srpnja ove godine. Izrađuje ga projektantska kuća NFO koja je pobijedila na natječaju za idejni prijedlog. Ukupna vrijednost obnove središta Koprivnice procijenjena je na deset milijuna kuna. U taj iznos ukalkulirani su troškovi uređenja samoga srca Koprivnice – Zrinskog trga i dijela Trga bana Josipa Jelačića ukupne površine 13.580 četvornih metara.

Turističke manifestacije

Početak radova bio je predviđen za listopad ove godine, a završetak za otprilike devet mjeseci. Dakle, najkasnije do srpnja 2021. Ove godine za početne radove na Zrinskom trgu trebalo je izdvojiti oko 1,5 milijuna kuna. Kako sada stoje stvari, cijela bi se investicija trebala prebaciti u 2021. Slična je situacija i s gradnjom nove sportske dvorane na školskom igralištu OŠ Đure Estera. Ukupno bi s PDV-om dvorana trebala stajati oko 12 milijuna kuna. S obzirom na trenutačnu krizu za koju se i dalje ne zna koliko će trajati i kako će utjecati na gradski proračun, izglednije je da i ta dvorana pričeka iduću godinu.

Donacija Vatrogasna zajednica Koprivnice bogatija za vozilo cisternu

Na kraju, trenutačno je posve upitna i sudbina najvećih gradskih turističkih manifestacija: Koprivničkog ljeta, Podravskih motiva i nadaleko poznatoga Renesansnog festivala.