Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Gradsko vijeće održalo prvu elektroničku sjednicu

Stranke i vijećnici ostaju bez novca, dužnosnicima se smanjuju primanja

Foto: Robert Mihaljević
Vijećnici su prošli tjedan usvojili paket mjera za pomoć poduzećima i obrtima koji su prestali raditi te radnicima koji su ostali bez posla

Gradsko vijeće Koprivnice prošli je tjedan održalo povijesnu sjednicu elektroničkim putem na kojoj je usvojen paket mjera za ublažavanje posljedica koronakrize.

Pokrenut “koprivnički plac online” Gradska tržnica svu je ponudu preselila na internet

Osim izravne pomoći najteže pogođenim djelatnostima i građanima, donesene su odluke o ukidanju naknada i sredstava za financiranje te o smanjenju plaća čime se gradske vlasti solidariziraju s privatnim sektorom.

Koja su sve oslobođenja

Sve odluke, osim one o smanjenju plaća gradonačelnika i njegovih zamjenica, donesene su jednoglasno glasovima svih vijećnika. Odluka o plaćama usvojena je uz jedan suzdržan glas, priopćeno je iz Gradske uprave. Koje je sve odluke gradski parlament usvojio prošli tjedan? Plaćanja komunalne naknade oslobođeni su svi poslovni subjekti koji neće obavljati djelatnost i ostvarivati prihode te radnici kojima je za vrijeme trajanja posebnih okolnosti raskinut ugovor o radu. Neće se plaćati ni porez na korištenje javnih površina za poslovne subjekte koji su zbog krize prestali obavljati djelatnost. Osim toga, donesena je i odluka o obustavi plaćanja spomeničke rente za fizičke i pravne osobe za razdoblje od dva mjeseca. Važne odluke donesene su i u djelatnosti vrtića, odnosno predškolskog odgoja.

Vrtići se, prema toj odluci, ne plaćaju za travanj, svibanj i lipanj, a Grad je preuzeo pokrivanje svih troškova poslovanja ustanovama predškolskog odgoja. Oni koji će u tom razdoblju biti primorani koristiti uslugu dječjih vrtića ili obrta za čuvanje djece, Grad će također osloboditi plaćanja mjesečne subvencije pod uvjetom da roditelj prima minimalni bruto dohodak u iznosu od 4000 kuna. Isto vrijedi i za dadilje kojima će Grad sufinancirati redovne izdatke za te roditelje u iznosu do najviše 3000 kuna mjesečno. Gradsko vijeće donijelo je i odluku o smanjenju plaća i drugih materijalnih prava gradonačelnika i zamjenica za 15 posto u iduća tri mjeseca. Osim toga, naknada za rad predsjednika i članova Gradskog vijeća i radnih tijela Gradskog vijeća i gradonačelnika neće se također isplaćivati u razdoblju od tri mjeseca, kao ni naknade za rad predsjednika i članova upravnih vijeća.

Donacija Vatrogasna zajednica Koprivnice bogatija za vozilo cisternu

Posebne olakšice

Bez novca u idućem razdoblju ostaju i političke stranke. Gradski parlament, naime, donio je odluku kojom se sredstva za financiranje političkih stranaka i članova Gradskog vijeća izabranih s liste grupe birača neće isplatiti strankama i članovima Gradskog vijeća s liste grupe birača za drugo tromjesečje ove godine. Posebne olakšice donijele su i gradske tvrtke Komunalac i Koprivnica plin oslobodivši pogođene djelatnosti i građane računa za svoje usluge.