Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
gradovi na unesco-voj listi svjetske baštine

Gradonačelnici dogovorili suradnju dvaju gradova

1/3
Foto: Grad Split
Najvažnija tema današnjeg susreta svakako je bilo upravljanje komunalnim redom, osobito u svjetlu daljnjeg razvoja održivog turizma

Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa svojim suradnicima sastali su se 11. listopada u sjedištu venecijanske gradske uprave – palači Ca Farsetti uz Gran Canale.

Foto: Wikimedia commons

U srdačnom i sadržajnom razgovoru otvorili su brojne zajedničke teme i razgovarali o budućoj suradnji dvaju gradova.

Najvažnija tema današnjeg susreta svakako je bilo upravljanje komunalnim redom, osobito u svjetlu daljnjeg razvoja održivog turizma.

Venecija i Split su gradovi na UNESCO-voj listi svjetske baštine i suočavaju se s fenomenom naraslog turizma koji otvara brojne izazove, a stanovnicima gradskih jezgri život čini otežanim.

Brodosplitove čelične brane štitit će Veneciju od plime ukupno će ih biti 63 Brodosplitove čelične brane štitit će Veneciju od plime

Venecijanski uspjeli program #EnjoyRespectVenezia upućen brojnim turistima i posjetiteljima izveden je upravo iz komunalnog reda grada Venecije te je model kojeg su preuzeli i drugi veliki turistički gradovi poput Firence, Rima i Dubrovnika.

Po sličnom principu Grad Split i gradonačelnik Andro Krstulović Opara proteklih nekoliko mjeseci intenzivno rade na donošenju novog splitskog komunalnog reda i niza mjera koje imaju za cilj olakšavanje života Splićanima, održivi razvoj turizma i zadržavanje stanovnika u centru grada. 

Pravna regulativa i mjere te odnosi sa županijskim odnosno regionalnim te središnjim vlastima po tom pitanju su od velike važnosti, složile su se kolege Brugnaro i Krstulović Opara te razmijenili svoja iskustva.

Bicikl Preopterećen gradski promet Split uvodi javne električne bicikle

Prilikom današnjeg susreta gradonačelnici su dogovorili suradnju dvaju gradova i na područjima gospodarstva, znanosti, obrazovanja, kulture i športa. Prihvaćeni su i prijedlozi o razmijeni školske djece splitskih i venecijanskih škola, kao i suradnja vezana za nautički turizam, brodogradnju i ribarstvo. Radit će se i na povezivanju sveučilišta Venecije i Splita.

Sa željom da započeta suradnja zaista zaživi, venecijanski i splitski gradonačelnik dogovorili su češće posjete i razgovore.

Supružnici iz Splita odselili u Irsku Splićanka Marina K. sa suprugom odselila iz Hrvatske 'U Irskoj se stvari jako brzo rješavaju, a poslodavci su za poželjeti'