Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
Održan 27. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena

Gradonačelnik Ostrošić: Slatina je postala glazbena metropola

Foto: Mihaela Feldi
Čast da otvore Dane Milka Kelemena pripala je Zagrebačkim solistima, uvijek rado viđenima u Slatini. Nastup su otvorili djelom  Milka Kelemena “Koncertantne improvizacije”, koje je upravo za njih i napisao, a dosad su ga izveli oko 4000 puta diljem svijeta

Proteklih deset dana Slatina je ponovno bila pozornica međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. Riječ je o 
27. izdanju festivala koji je treći put organizirala Glazbena škola Milka Kelemena pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana 
Milanovića, Ministarstva kulture RH, Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine i drugih.

Još od 1995.

Festival Dani Milka Kelemena od svog utemeljenja 1995. svake godine u Slatini okuplja ugledne hrvatske i svjetski poznate umjetnike, ponajviše zahvaljujući međunarodnoj reputaciji velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena, kojemu je i posvećen.

– Naš grad već gotovo tri desetljeća raste i razvija se upravo kroz kreativnu i važnu interakciju svih dionika društva organizirajući međunarodni festival Dani Milka Kelemena, uključujući pri tome sve bitne čimbenike koji, svaki na svoj način, pridonose zajedničkom cilju. Upravo zahvaljujući festivalu, Slatina je postala glazbena metropola koja je i ove godine pripremila vrlo reprezentativan program, zahvaljujući članovima programskoga vijeća i doprinosu svih članova festivalskoga odbora – istaknuo je gradonačelnik Denis Ostrošić na otvorenju festivala u kinodvorani Pučkog otvorenog  učilišta Slatina.

Čast da otvore Dane Milka Kelemena pripala je Zagrebačkim solistima, uvijek rado viđenima u Slatini. Nastup su otvorili djelom 
Milka Kelemena “Koncertantne improvizacije”, koje je upravo za njih i napisao, a dosad su ga izveli oko 4000 puta diljem svijeta.

Iz bogatog repertoara izdvaja se, nadalje, praizvedba djela mlade hrvatske autorice Ljerke Končar Gamulin “Hommage a Dmitrij 
Šostakovič za violončelo i gudače”, gdje se kao solistica predstavila violončelistica Monika Leskovar kojoj je to bilo prvo gostovanje na Danima Milka Kelemena.

Inače, otvaranje festivala DMK kao i koncert Zagrebačkih solista i Monike Leskovar, kao i još pet programa u sklopu festivala moglo se uživo pratiti i na stream kanalu Radio Slatine pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Slatine.

Program festivala, koji je odabralo Programsko vijeće u sastavu Berislav Šipuš, Goran Končar i Antonio Brzica, raspoređen je u deset festivalskih dana, a započeo je otvaranjem izložbe “Kelemenovo stvaralaštvo” u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja u 
četvrtak, 7. listopada.

Bogat program

U festivalskom programu nastupli su još udaraljkaš Filip Merčep, Gudački kvartet Rucner kojima su gosti bili Ana i Mario Rucner te saksofonistice Veronika Brzica i Ena Knežević, pijanist Konstantin Krasnitski, klavirski duo Karša, Ansambl slobodnog plesa Liberdance, Cantus ansambl, pobjednici hrvatskog natjecanja Papandopulo, Ansambl studenata Muzičke Akademije za novu glazbu ASMANGU i Moskovski ansambl suvremene glazbe.

Usto, ogranak Matice hrvatske u Slatini organizirao je okrugli stol o Kelemenu kao učitelju i pedagogu, a tamo su govorili muzikologinja Sanda Vojković i jedan od najistaknutijih hrvatskih violinista, prof. Goran Končar.

Festivalski programi održani su na nekoliko lokacija: u Pučkom otvorenom učilištu, župnim crkvama sv. Josipa i bl. Ivana Merza, Hrvatskom domu i Zavičajnom muzeju Slatina.