Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Godinama se to nije dogodilo

Gradska blagajna u prvih šest mjeseci u plusu od 9 milijuna kuna

Foto: Robert Mihaljević
Gradski vijećnici odlučuju o izgradnji novog dječjeg vrtića u prigradskom naselju Herešinu vrijednog oko 8 milijuna kuna

Od minusa u gradskoj blagajni od 9 milijuna kuna do plusa od 9 milijuna kuna: to je petogodišnji fiskalni saldo gradskog proračuna u Koprivnici. Službene brojke govore upravo to. Tijekom 2017. planirani je deficit koprivničkoga proračuna trebao iznositi blizu devet milijuna kuna. Danas, nepunih pet godina poslije, gradska je blagajna u tolikom plusu. I to u prvih šest mjeseci ove godine, a godina još traje i lako je moguće da taj proračunski suficit u cijeloj 2021. bude osjetno veći.

Otplata kredita

Te brojke dovoljno govore o sadašnjem fiskalnom kapacitetu Koprivnice koji je oporba u Gradskom vijeću dočekala na “nož” 
zbog kredita teškog 62 milijuna kuna za gradnju nove osnovne škole na Podolicama i obnovu središnjih gradskih trgova. Taj 
kredit počet će se otplaćivati 2023., a prosječne rate – kamata i glavnica – godišnje će iznositi oko 4,5 milijuna kuna.

O polugodišnjem izvršenju gradskog proračuna raspravljat će se na sjednici Gradskog vijeća Koprivnice. Prema izvještaju o izvršenju proračuna  u prvih šest mjeseci, ukupno  ostvareni konsolidirani prihodi (Grad i gradske ustanove) iznosili su više od 106 milijuna kuna, dok su ukupni konsolidirani rashodi bili oko 100 milijuna kuna.

Kad se tom saldu pribroji i preneseni lanjski višak od gotovo tri milijuna kuna, gradski je sustav u plusu od čak devet milijuna kuna. Pritom je važno naglasiti kako su prihodi od poreza na dohodak od nesamostalnog rada (plaće) u prvih šest mjeseci iznosili 35 milijuna kuna, što je čak 36 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Prošle godine u prvih šest mjeseci porez na plaće donio je koprivničkoj blagajni oko 25,7 milijuna kuna prihoda. U Gradu tumače kako je to izravna posljedica izmjene zakona o financiranju lokalnih jedinica prema kojoj gradovi od poreza na dohodak dobivaju 74 posto umjesto donedavnih 60 posto. No, rast bilježe sve stavke poreza i prireza na dohodak, a jedna od najvažnijih je i prihod od poreza na kapital koji je veći za 114 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

– Velik je i porast ostvarenog povrata poreza na dohodak po godišnjoj prijavi koji bilježi rast od 85 posto i realizaciju od 6,8 milijuna 
kuna. Riječ je o efektu zakonske porezne promjene koja je omogućila mladima do navršenih 25 godina povrat cjelokupnog 
poreza na dohodak, a onima od 25 do 30 godina povrat polovice naplaćenog iznosa poreza na dohodak od nesamostalnog rada – naglašavaju u Gradskoj upravi.

Izdvajanje za plaće

Rashodi za zaposlene bilježe rast od 10 posto, pri čemu su plaće za redovan rad rasle isključivo kao posljedica ukidanja lanjske odluke o smanjenju osnovice plaće službenicima i namještenicima u iznosu od 10 posto kao posljedice korona krize. Za bruto plaće ove je godine, tako, izdvojeno oko 35,5 milijuna kuna, a lani 32,5  milijuna.

Valja naglasiti i kako je značajno rastao prihod od komunalne naknade za 14 posto, i to s lanjskih 13,8 milijuna na ovogodišnjih gotovo 16 milijuna kuna.

Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća će se naći i izgradnja novog dječjeg vrtića u prigradskom naselju Herešinu koji bi trebao stajati oko 8 milijuna kuna. Gradske vlasti očekuju da će se do 80 posto iznosa pokriti novcem fondova EU za ruralni razvoj.