Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
U Karlovcu započeli opsežni radovi na jednom od najvažnijih projekata

Gradska toplana Karlovac u projektu od 134 milijuna kuna

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Zamijenit će se 74 posto vrelovodne mreže, koristiti geotermalna energija, grijati noću...

Projekt revitalizacije vrelovodne mreže u Karlovcu koji je započeo sredinom svibnja jedan je od najvažnijih projekata u gradu koji će građanima koji imaju centralno grijanje donijeti velike koristi i pogodnosti. Riječ je o projektu u sklopu kojega će biti zamijenjeno čak 15,7 kilometara dotrajalog vrelovoda, što je 74 posto karlovačke vrelovodne mreže, a tu je i niz drugih pogodnosti; od mogućnosti grijanja noću do korištenja obnovljivih izvora ubuduće, što  je i cilj Gradu Karlovcu koji radi na zelenoj transformaciji svih  sustava.

Obnovljiva energija

Osim toga, kažu u Gradskoj toplani Karlovac, projekt promiče gradnju i korištenje centralnog toplinskog sustava koji je konkurentan, ekonomičan i ekološki oblik opskrbe toplinskom energijom za grijanje. Korištenjem centralnog toplinskog  sustava zajamčena je sigurnost, raznovrsnost i redundantnost, te mogućnost upotrebe raznovrsnih obnovljivih izvora energije. Razvoj, usavršavanje i sveobuhvatno korištenje centralnog toplinskog sustava omogućuje centralizirano upravljanje izvorima emisija stakleničkih plinova te time i kvalitetom zraka i života u zelenom gradu Karlovcu.

Projekt revitalizacije vrelovodne mreže u gradu Karlovcu prvi je korak u stvaranju energetski učinkovitog toplinskog sustava u gradu koji će proizvodnju toplinske energije temeljiti na obnovljivim izvorima. Njegovom provedbom, gubici topline u distribuciji toplinske energije bit će smanjeni s trenutačnih 15 posto na manje od osam posto. Jedna od brojnih koristi bit će povećanje komfora potrošačima uvođenjem noćnog režima rada.

Projekt je podijeljen u više aktivnosti: zamjenu vrelovodnih cijevi i ventilskih okana, revitalizaciju opreme na predajnom  dijelu toplinskih podstanica i  ugradnju upravljačkog sustava za vođenje i nadzor distribucijske mreže, zamjenu pumpnih agregata ugradnjom frekventnih regulatora i revitalizaciju sustava kemijske pripreme vode, nadzor i kontrolu gradnje, upravljanje projektom, promidžbu i vidljivost, ističu u karlovačkoj Gradskoj toplani.

Provedba planiranih projektnih aktivnosti rezultirat će omogućavanjem održivog razvoja centralnog toplinskog sustava  na području grada, povećat će se  pouzdanost i sigurnost isporuke toplinske energije, smanjiti gubici toplinske energije, troškovi i emisija stakleničkih plinova  te povećati kvaliteta isporuke toplinske energije lokalnoj zajednici.

Gotovo do 2024.

Temeljni ciljevi projekta su stvaranje tehničkih uvjeta za pouzdan i siguran nastavak isporuke toplinske energije, povećanje energetske učinkovitosti centralnog toplinskog sustava, korištenje obnovljivih izvora energije u proizvodnji toplinske energije, poglavito geotermalne energije, s ciljem stjecanja statusa energetski učinkovitog centralnog toplinskog sustava.

U sklopu projekta potpisano je osam ugovora o javnoj nabavi, a u gradskoj četvrti Rakovac počela je zamjena vrelovodnih cijevi 
i ventilskih okana. U tijeku su i pripremne aktivnosti za revitalizaciju opreme na predajnom dijelu toplinskih podstanica i ugradnju upravljačkog sustava za vođenje i nadzor distribucijske mreže te za zamjenu  pumpnih agregata ugradnjom  frekventnih regulatora i revitalizaciju sustava kemijske pripreme vode, kažu u Gradskoj toplani.

Ukupna vrijednost projekta je 133,872.862 kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 128,222.862  kune, od kojih je 103,585.047 kuna financirano bespovratnim sredstvima iz fondova EU. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Završetak projekta planiran je za kraj 2023. godine.