Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Napreduje gradnja novog objekta Gradske knjižnice i čitaonice

Vinkovačka knjižnica ima više od 6000 članova, a uskoro se navršava i 145 godina od njezina osnutka

Foto: Branimir Bradarić
Površina nove zgrade je 4482 četvornih metara, a objekt će imati podrum, prizemlje i dvije etaže

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vedrana Lugić podsjetila je da je obnova knjižnice započela i da se navršava 145. godina od osnutka knjižnice kao i 29 godina otkako je u Domovinskom ratu do temelja izgorjela zgrada tadašnje Narodne knjižnice i čitaonice. Istaknula je da je vinkovačka knjižnica izgorjela do temelja u noći sa 16. na 17. rujna 1991. godine te da je to bila jedina knjižnica u Hrvatskoj koja je u Domovinskom ratu izgorjela. Prema ranijim najavama površina nove zgrade je 4482 četvornih metara, a objekt će imati podrum, prizemlje i dvije etaže.

Vinkovci Znatno bolji gospodarski rezultati u Vinkovcima Pomažu malim poduzetnicima, a u pripremi je i program za poticanje vinkovačkih poljoprivrednika

Nova zgrada knjižnice

U cijeli objekt bit će ugrađeno 4000 kvadratnih metara odnosno 10.000 tona betona, dok je samo u temelje saliveno 1000 kvadratnih metara betona. Na pročelju zgrade bit će nepravilno postavljeni kosi brisoleji koji simboliziraju listove knjige, dok pravilni prekidi tih istih brisoleja predstavljaju putanju gelera. Tri nepravilna portala na pročelju predstavljaju oštećenja od granata.

– Knjižnica se svojim temeljnim i strateškim dokumentima opredjeljuje za razvoj demokracije, poštivanja ljudskih prava, cjeloživotno učenje i slobodan pristup informacijama. Nastoji približiti informacije, znanje i kulturu svim građanima svojim raznolikim uslugama kojima se potiče čitanje, pridonosi nepristranoj obaviještenosti građana, obrazovanju i bogaćenju kulturnog života svakog pojedinca u zajednici. Nova zgrada knjižnice, osim što je ostvarenje dugogodišnjeg sna, bit će tako i prostor u kojem ćemo u potpunosti moći ostvariti ove naše dužnosti – rekla je Lugić.

Dodaje da vinkovačka knjižnica danas broji više od 6000 članova i 150.000 jedinica knjižnične građe te da djeluje kroz sedam odjela. U planu imaju i nove projekte među kojima je onaj pod radnim nazivom „Čitanjem do inkluzivnijeg društva“. Pojašnjava kako je Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, kao središnja županijska matična knjižnica, s Vukovarsko-srijemskom županijom i lokalnim upravama zadužena za uspostavu knjižničnih usluga u Županiji.

DRUGI PO REDU Festival šunke, vina, rakije i kulena

Slijedom toga, Bibliobus je 20. veljače 2006. godine započeo svoju misiju Knjiga na Vašem pragu, a u planu je osiguravanje novog vozila. U međuvremenu su u svoje poslovanje uveli i aplikaciju za mobilne uređaje pod nazivom mKnjižnica koja je namijenjena korisnicima Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Narodne knjižnice i čitaonice sv. Benedikta Nuštar i Bibliobusa.

Projekti za mlade

– Uz pomoć te aplikacije korisnici mogu pretražiti e-katalog knjižnice, pregledati kalendar događanja, generirati svoj korisnički broj u barkod, produžiti posudbu građe, rezervirati građu, provjeriti posjeduje li knjižnica primjerak nekog naslova ili zatražiti literaturu za seminarski rad. Unutar aplikacije nalazi se i radno vrijeme knjižnice, odgovori na česta pitanja, kontakt podaci svih odjela i službi knjižnice te poveznice na društvene mreže – rekla je Lugić napominjući da se posljednjih godina sve više prilagođavaju novim tehnologijama i novim generacijama korisnika.

Tu je i projekt „Virtualna stvarnost u Bibliobusu 2“, proširenje razvojnog projekta „Virtualna stvarnost u Bibliobusu“, koji je započeo 2018. i sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Vukovarsko-srijemske županije i Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Projekt je namijenjen učenicima osnovnih škola, a provodit će se putem edukativnih radionica u svim narodnim knjižnicama i osnovnim školama Vukovarsko-srijemske županije te u Bibliobusu koji posjećuje i područne škole koje su smještene u manjim ruralnim područjima, a Bibliobus im je često jedina kulturna ustanova, napominje Vedrana Lugić