Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Znatno bolji gospodarski rezultati u Vinkovcima

Pomažu malim poduzetnicima, a u pripremi je i program za poticanje vinkovačkih poljoprivrednika

Vinkovci
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL/Ilustracija
Prošle godine u Vinkovcima je poslovao 691 poduzetnik koji je zapošljavao 8322 radnika

Od 2017. godine na području Vinkovaca bilježe se sve bolji gospodarski rezultati koje potvrđuju i brojke koje ističu iz vinkovačke gradske uprave. Prema tim brojkama u Vinkovcima je 2017. godine poslovalo 609 poduzetnika koji su zapošljavali ukupno 8009 zaposlenih i ostvarivali trgovinski saldo od gotovo 211 milijuna kuna. Prošle godine u Vinkovcima je poslovao 691 poduzetnik koji je zapošljavao 8322 radnika i bilježili su ukupni trgovinski saldo veći od 368 milijuna kuna. U istom tom razdoblju rasle su i prosječne neto plaće zaposlenika za više od 9 posto, ali i dalje nije dosegnut nacionalni prosjek plaća.

BUGARSKI PODUZETNICI S PREDSTAVNICIMA VELEPOSLANSTVA POSJETILI ĐAKOVO "Vjerujem da će prepoznati naš potencijal"

Gradsko gospodarstvo

Govoreći o gospodarstvu na području grada, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vinkovaca Hrvoje Niče rekao je kako su od 2017. vidljivi izvrsni rezultati poduzetnika s područja Vinkovaca, ali i kako su gradske vlasti s analizom takvih podataka uočili ključne nedostatke u vinkovačkom malom poduzetništvu. Slijedom toga prošle godine prvi je put donesen program poticanja poduzetništva koji je prenesen i na ovu godinu.

– Cilj je ovog programa pomoći mikro i malim poduzetnicima oko njihovih novih ulaganja, ali na način da im je uvjetovano povećanje bruto plaće zaposlenicima za 10 posto. U 2019. godini dodijeljen je 51 ugovor ukupne vrijednosti veće od 1,2 milijuna kuna i kod tih poduzetnika 118 zaposlenika dobilo je povećanje plaće od 10 posto – rekao je Niče.

Dodao je kako su na ovogodišnjem natječaju imali 59 prijavljenih projekata ukupnih zahtjeva za sufinanciranjem oko 1,3 milijuna kuna. Najavio je kako bi odluka o dodjeli sredstava i potpis ugovora trebali biti definirani do kraja ovog mjeseca.

POČEO TREĆI KRUG TRIBINA ZAJEDNO ZA BOLJE SUTRA Tribinama do bolje suradnje

Istaknuo je kako su u Vinkovcima u posljednjih godinu dana povećali potpore poduzetnicima početnicima za 100 posto i to s 2500 na 5000 kuna.

Pojasnio je i kako je njegov odjel nadležan i za poljoprivredu te kako se i na tome polju radi puno. Prema njegovim riječima u tijeku je izrada Programa poticanja poljoprivrede na području Grada Vinkovaca za 2020.-2021. godinu, a riječ je o podlozi za objavu javnih poziva za poticanje vinkovačkih poljoprivrednika.

Dogovorena ulaganja vrijedna desetine milijuna kuna Fondovima EU financirat će se obrazovno-razvojni centar Vinkovci i energetski učinkovit sustav grijanja

Zakup državnog zemljišta

– Cilj nam je poticati stvaranje dodatne vrijednosti, a ne poticanje ratarstva. Naglasak je na preradi, uzgoju voća i povrća, ekološkoj proizvodnji, a isto tako želimo i pomoći apsolutnim početnicima koji su u svim drugim natječajima za poljoprivrednike nažalost zaboravljeni. COVID kriza pokazala nam je koliko su bitni kratki lanci prehrane i dostupnost svježih poljoprivrednih proizvoda te će usmjerenost ovih mjera biti i na ulaganje u nova tržišta i marketing. Prioritet za konkuriranje na ova sredstva imat će mali poljoprivredni proizvođači, kao i oni koji se poljoprivredom žele baviti kao primarnim zanimanjem – rekao je Niče.

Isto tako radi se i na pripremi prvih natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, a riječ je o parcelama ukupnih površina 33 hektara gdje je postojećim korisnicima istekao zakup. Grad Vinkovci trebao bi tako biti jedan od prvih gradova koji će raspisati natječaj za korištenje državne zemlje i plan je da to učine već ove jeseni. Isto tako radi se i na proširenju zone Zalužje za što je s Ministarstvom gospodarstva započeo proces kako bi se osiguralo darivanje 111 hektara državnog zemljišta Gradu Vinkovcima.