Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Započele isplate stipendija učenicima s područja grada Vinkovaca

Gradsku stipendiju od 300 kn tijekom deset mjeseci dobilo 60 učenika

Foto: Grad Vinkovci
Pročelnica Vinković je najavila i isplate jednokratne naknade za prvašiće – roditeljima će biti isplaćeno 1000 kuna

Grad Vinkovci nastavlja s praksom isplate učeničkih stipendija, a prve uplate učenicima koji su zadovoljili sve uvjete za dobivanje 
stipendije počele su prije nekoliko dana, odnosno odmah nakon potpisivanja ugovora. Prema informacijama iz gradske uprave, 
da bi ostvario pravo na stipendiju učenik mora imati prebivalište na području grada i imati prosjek ocjena od najmanje 4,5. Učenička stipendija iznosi 300 kuna mjesečno, a isplaćuje se tijekom deset mjeseci.

I besplatan gradski prijevoz

– Bodovanje pristiglih zahtjeva  odrađeno je temeljem zadanih kriterija odnosno gledao se uspjeh u učenju, uspjeh na natjecanjima znanja te na kraju i socijalni status kandidata. Podnesena su 83 zahtjeva, a pravo na učeničku stipendiju ostvarilo je 60 učenika koji su temeljem bodovanja prema kriterijima iz natječaja ostvarili najviše bodova – rekla je pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković.

Govoreći o izdvajanjima grada za učenike dodala je kako je uz učeničke stipendije srednjoškolcima osiguran i besplatan gradski prijevoz za trajanja nastave te pomoć roditeljima učenicima prvih razreda. Na račune roditelja i skrbnika tako su uplaćene naknade u visini od 1000 kuna za što je Grad ove godine osigurao 350.000 kuna.

Najavila je i da u dijelu školstva, uz pomoć roditeljima i učenicima, Grad Vinkovci između ostaloga, kao osnivač osnovnih škola, priprema i realizira i niz projekata vezanih uz školske objekte.

– Ulaganja u školske objekte su kontinuirana, a riječ je o različitim projektima. U sljedećoj godini planiramo ugradnju dizala u OŠ Antuna Gustava Matoša. U  toj je školi uređeno je potkrovlje za održavanje nastave za djecu s posebnim potrebama, a kako bi se 
omogućio lakši pristup potkrovlju predviđena je ugradnja dizala. Riječ je o projektu vrijednom oko 500 tisuća kuna koji će nam sa 100 tisuća kuna sufinancirati Ministarstvo branitelja – rekla je pročelnica Vinković.

Radovi u OŠ Vladimir Nazor

Najavila je i kako su tijekom sljedeće godine planirani i radovi u OŠ Vladimira Nazora. Riječ je o školi koja je energetski obnovljena, ali kako u taj projekt nije ušlo i unutarnje uređenje dvorane koja će dogodine dobiti novi pod i potrebnu opremu. Čeka se i na natječaj u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, projekt za centralnu kuhinju u OŠ Antuna Gustava Matoša i blagovaonice u ostalim školama, čime će u okviru jednosmjenske nastave u svim školama biti osigurani kuhani obroci za učenike.

Andrea Vinković je najavila i isplate jednokratne naknade za prvašiće na ime koje će roditeljima biti isplaćeno 1000 kuna.

– Sredstava su prvo uplaćena za učenike prvih razreda srednjih škola zato što su ti zahtjevi ranije pristigli i obrađeni. Sada je završena i obrada zahtjeva za osnovne škole te smo krenuli i s ovim uplatama – rekla je pročelnica Vinković.