Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Nakon predstavljanja novog paketa olakšica za poduzetnike

Gradu se u nekoliko dana javilo desetak investitora koji žele graditi pogone

1/2
Foto: Robert Mihaljević
Onaj tko dođe na parcelu od 5000 kvadrata i gradi halu od 500 kvadrata, ostvaruje poticaj od najmanje 100.000 eura, naglašava koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić

Koprivnica je od danas vjerojatno najpovoljniji grad za poduzetničke investicije u Hrvatskoj, slavodobitno je izjavio gradonačelnik Mišel Jakšić nakon prošlotjedne konferencije za novinare na kojoj je predstavljen paket olakšica za investitore. A te nove pogodnosti, kako su naglasili u gradskoj upravi, dolaze u paketu s činjenicom da je Koprivnica jedan od samo 27 gradova u Hrvatskoj koji nemaju prirez. Od većih tu su još Samobor, Krapina i Vukovar. Da Koprivnica uvede prirez od 15 posto, najveći za grad te veličine, troškovi za plaće oko 2500 Podravkinih radnika koji žive u tom gradu povećali bi se na godišnjoj razini za tri milijuna kuna.

Mladi poduzetnici na panelu Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije: Važno je imati dobru ideju, ali još je važnije istražiti tržište i otkriti gdje ima prostora za uspjeh

Dvostruko veći izvoz

Novi paket olakšica, među ostalim, poduzetnicima u koprivničkoj poslovnoj zoni Dravska omogućava da zemljište dobiju besplatno ako gospodarski objekt sagrade unutar 24 mjeseca. Investitori s manje od 50 zaposlenih u cijelosti su oslobođeni i obveze plaćanja komunalnog doprinosa, a poduzetnici početnici prve godine uopće ne plaćaju komunalnu naknadu. Pravo građenja u svim gradskim poslovnim zonama iznosi samo kunu po četvornome metru u prvih 48 mjeseci. U poslovnoj zoni Radnička, koja je smještena uz Podravsku magistralu i za koju vlada veći interes, zemljište se može dobiti za samo 50 posto vrijednosti, a popust na komunalni doprinos za male poduzetnike iznosi čak 75 posto.

– U idealnim uvjetima ovo je oko 20 milijuna kuna izravnog ulaganja u poduzetništvo, a optimalno bi to, recimo, iznosilo oko 12 milijuna kuna. Onaj tko dođe na parcelu od 5000 kvadrata i gradi halu od 500 kvadrata, ostvaruje poticaj od najmanje 100.000 eura – naglašava koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Foto: Robert Mihaljević

On podsjeća na to da je u zadnjih mjesec dana u Koprivnici posao dobilo 130 ljudi, a registrirana stopa nezaposlenosti nikad nije bila niža.

– Grad ima više od 55 posto ukupno zaposlenih u županiji, a stanovnika tek 30-ak posto. Jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima dvostruko veći izvoz nego uvoz, a popunjenost naših poduzetničkih zona je oko 60 posto – podsjeća on.

Prijam Još 20 osoba angažirano na javnim radovima u Koprivnici

Samo nekoliko dana nakon objave paketa olakšica za investitore, gradske vlasti zadovoljno trljaju ruke. U poslovnu zonu Dravska uskoro bi trebala stići najmanje tri nova investitora koji će otvoriti desetke radnih mjesta, a više poduzetnika iskazalo je interes za kupnju 11.500 četvornih metara zemljišta u poslovnoj zoni Radnička. No paket mjera najprije mora usvojiti Gradsko vijeće Koprivnice, a potom će se raspisati javni natječaj s jasno definiranim pravilima. Do jeseni će vjerojatno biti poznato tko sve dolazi u gradske poslovne zone.

– Prvo što nas zainteresirani poduzetnici pitaju jest koliki je ukupan trošak neto plaće. To je doista naša strateška prednost. Tu je i obrazovna struktura kroz brojne stručne studije na Sveučilištu Sjever, koji se provode po specifičnim kurikulima i mlade ljude vrlo brzo pripremaju za tržište rada – tumači dogradonačelnica zadužena za gospodarstvo Ksenija Ostriž.

Većina gradova u okruženju tu je negdje s pogodnostima koje daju investitorima, ali oni uglavnom imaju prirez, pa je trošak plaće veći, domeće gradonačelnik.

– Ako se veliki gospodarski subjekti bore za to da što više ljudi radi, nema boljeg poticanja poduzetništva od toga da ne plaćaju prirez. Tvrtka koja ima 70 do 100 menadžerskih ugovora sigurno bi ostavila i četiri-pet milijuna kuna u gradskom proračunu samo za prirez, što u Koprivnici ni ubuduće neće biti slučaj – ističe Jakšić.

Predstavljen novi sustav s vanjskim kotlovnicama Najgušće naseljeni kvart dobiva svoje grijanje

Ulaganje u ljude

Gradski pročelnik za financije Zdravko Punčikar podsjeća na još jednu koprivničku razvojnu strategiju koja se premalo ističe.

– To je strategija ulaganja u ljude kroz stipendije, udžbenike, obrazovanje. Mi stalno imamo 11,5 milijuna kuna koji idu na stipendije, a to je čak desetak posto gradskog proračuna. I sad imamo novi paket mjera, poput prava građenja i otkupa zemljišta, kojih u ovom dijelu Hrvatske, ali i šire, sigurno nema – kaže Punčikar.

Koprivnica, podsjeća glavni gradski financijaš, razvija tradicionalne industrije poput papirne. Samo na prostoru Dravske posluju danski Hartmann, Bilokalnik-IPA u vlasništvu stranih fondova, domaći Vemo trade i Baltazar, a dolaze i novi iz te branše koji će sigurno iskoristiti paket olakšica za ulaganje. Punčikar naglašava da, zahvaljujući Podravki, nigdje u Hrvatskoj nema toliko prehrambenih tehnologa kao u Koprivnici, što je također jedna od prednosti i putokaz za nove poduzetničke inicijative. To su prepoznali i u koprivničkom Sveučilištu Sjever koje je pokrenulo studij koji na tržište rada izbacuje inženjere prehrambene tehnologije sa specifičnim znanjima s tog područja, ali i biotehnologije, nutricionizma, agronomije i zaštite okoliša.

'volim volontiranje' Koprivnički učenici u sklopu humanitarne akcije prikupili čak 130 kg hrane