Izbornik
Naslovnica Gradovi
Anglomeracija Varaždin

HDZ traži smjene u Varkomu zbog poništenih natječaja

Vlado Vlašić, direktor tvrtke Varkom
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
U HDZ-u drže kako je NO propustio pokrenuti pitanje odgovornosti uprave Varkoma za poništenje natječaja i za obeštećenje ponuđača u iznosu od gotovo 600.000 kuna.

Varaždinski HDZ najavio je da će tražiti smjenu članova nadzornog odbora javnog poduzeća Varkoma zbog poništenog natječaja za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, što je dio velikoga projekta Aglomeracija Varaždin, vrijednoga više od 800 milijuna kuna.

U HDZ-u drže kako je NO propustio pokrenuti pitanje odgovornosti uprave Varkoma za poništenje natječaja i za obeštećenje ponuđača u iznosu od gotovo 600.000 kuna.

- S obzirom na to da nadzorni odbor odlučuje o opozivu člana uprave, a u konkretnom slučaju to navedeni organ nije poduzeo, smatramo da je obveza Grada Varaždina kao većinskog dioničara da pokrene pitanje odgovornosti članova nadzornog odbora, odnosno predloži njihov opoziv – veli šef gradskog ogranka Damir Habijan.

Smjenu će potaknuti na prvoj sjednici Gradskoga vijeća, kada će od gradonačelnika Gorana Habuša (HNS) zatražiti iniciranje Glavne skupštine Varkoma te opoziv članova NO-a.

Realizacija dovedena u pitanje

- Također očekujemo da će novi nadzorni odbor pokrenuti odlučivanje o odgovornosti uprave društva Varkom d.d., odnosno opozvati gospodina Vladu Vlašića s mjesta direktora. Smatramo kako je odgovornost i posredno financijska šteta za društvo Varkom d.d. posljedica lošeg upravljanja od strane gospodina Vlašića – dometnuo je Habijan.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave natječaj za rekonstrukciju pročistača poništila je početkom listopada zbog toga što je odabrani ponuđač protivno slovu zakona jedinične cijene u ponudi označio kao tajne podatke. Nakon toga Varkom je sam poništio još jedan natječaj iz projekta Aglomeracije Varaždin kako bi izbjegao sličan ishod.

Vlašić je nakon toga poručio kako projekt usprkos tome ide dalje, a dobio je i potporu varaždinskog župana Predraga Štromara (HNS). S druge strane, HDZ je već poručio kako je realizacija Aglomeracije Varaždin dovedena u pitanje, a sada je najavio i konkretne korake kojima će inzistirati na odgovornosti za poništenje natječaja.

Aglomeracije Varaždin najveći je infrastrukturni projekt ikad u Varaždinskoj županiji. U pogon bi se trebalo pustiti 224 kilometara cjevovoda, pročistač vrijedan više od 220 milijuna kuna te više od 100 raznih objekata. Projektom je obuhvaćeno područje grada i deset okolnih općina.