Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
U Svetoj Nedelji sve do rujna traje ljetna manifestacija “Domenikana”

Hit su bili “kriptohakl” i rajske rajčice u pripremi poznatih kuhara

1/3
Foto: Sveta Nedelja
Na programu je bogat program za djecu i odrasle, posjetitelje su dosad zabavljali koncerti repera, Kino pod zvijezdama..., a nakon dvije godine vratila se i Međunarodna smotra folklora, s nastupima društava iz cijelog svijeta

U Svetoj Nedelji traje ljetna manifestacija “Domenikana”, a potrajat će sve do rujna. U suradnji s mnogobrojnim udrugama i  institucijama, organizirana su brojna sportska, kulturna i glazbena događanja, a nastavit će se i tijekom ostatka srpnja te u kolovozu, uz bogat sadržaj za djecu i odrasle. Detaljan ljetni program dostupan je na službenim stranicama i društvenim mrežama Grada Svete Nedelje i Turističke zajednice.

Rajski okusi Svete Nedelje

Jedan od zanimljivijih događaja u sklopu “Domenikane”, koju Grad organizira u suradnji s Turističkom zajednicom i Kulturnim centrom Svete Nedelje te Svenkomom, bile su gastro-zabavne večeri “Paradajz from paradise” gdje su tisuće posjetitelja mogle uživati u okusima rajske rajčice u interpretaciji poznatih kuhara.

U parku na jezeru Kipišće od 24. do 26. lipnja mogla se okusiti svježa domaća svetonedeljska rajska rajčica u kreativnoj interpretaciji braće Nekić, majstora street food scene. Pripremali su svoj slavni “pulled pork” sendvič s obiljem rajčica i razne druge zalogaje, a u slaganju vrhunskih jela pridružio im se i poznati masterchef David Skoko sa svojim ribljim interpretacijama u sendvič-varijanti te “šaptač rajčicama” Marko Gržin, koji je održao mini edukacije o važnosti te namirnice u prehrani.

Svakog dana za najmlađe posjetitelje organizirana je i dječja likovna radionica, a uz rajska jela i zalogaje posjetitelji su uživali i u laganom glazbenom ritmu uz Gypsy Jazz Kvartet, Trnje Live Acoustic Band i Jet Set Band.

Zabava se nastavila i idućeg vikenda, a posebno su uživali ljubitelji sporta koji su bili na košarkaškom turniru HoopFest.  Sudjelovalo je 12 ekipa koje su se borile za vrijedne nagrade,  a fond nagrada iznosio je više od 20 tisuća kuna. I ove se godine dio nagrada isplaćivao u kriptovalutama, zbog čega je turnir postao poznat i kao “kriptohakl”.

Obilježili su ga i nastupi poznatih repera Targeta i Suicidala, ali i izvedbe Universe Dance Crewsa i vatreni bike show Borne Vajdića. Organizirano je i natjecanje u zakucavanju i šutiranju trica. Pobjednici ovogodišnjeg HoopFesta bili su GRO-TEAM u sastavu Dorian Ribarić, Leon Tomić i Luka Jurički, a osvojili su novčanu nagradu u iznosu od 15 tisuća kuna.

Slijedio je i vikend osvježenja, također na Kipišću, uz craft beer festival Luuuda Sova. Uz bogatu gastronomsku ponudu Nekić 
Trucksa, posjetitelji su uživali u craft pivu koje je došlo iz Zmajske pivovare, Zeppelin craft breweryja, Pivovare Medvedgrad 
i Craft pivovare Nova Runda.

– Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Trnje Live Acoustic Band, Cover Page i Jet Set Band. Uz  “food truck” i craftere, Luuuda 
Sova organizirala je za posjetitelje i radionicu ulične umjetnosti u suradnji s Krešimirom Golubićem, poznatijim pod umjetničkim imenom Leon GSK – jednim od pionira graffiti i street art scene u Hrvatskoj. Njegovi radovi krase zidove galerija, privatnih stanova, ali i javnih prostora u zemlji i inozemstvu – rekli su u Gradu Sveta Nedelja.

Vratila se smotra folklora

U parku Brezje održano je, pak, Kino pod zvijezdama gdje su posjetitelji uživali  u kinoprojekcijama filma “Spiderman” i animiranog filma “Luka”. Mjesni odbor Brezje za sve je posjetitelje osigurao sokove i vodu. 

Nakon dvije pandemijske godine u punom se sjaju vratila i Međunarodna smotra folklora u organizaciji Kulturne zajednice grada 
Svete Nedelje. U parku Kipišće  nastupile su folklorne skupine iz Austrije, Češke, Grčke, Mađarske, Poljske, Portugala i SAD-a, a tu su, naravno, bili i  svetonedeljski folkloraši, dok su prodajnu ponudu obogatili lokalni proizvođači.