Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Novac prikupljen na donatorskoj večeri

HNK Hajduk splitskoj bolnici donirao 200 tisuća kuna za Odjel neurokirurgiju

KBC Split neurokirurgija
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Uređenje cijelog odjela bit će gotovo do proljeća, pa će buduća obnovljena neurokirurgijska Jedinica intenzivnog liječenja imati osam kreveta, od kojih će dva biti u izolaciji

Predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Kos u srijedu je ravnatelju KBC-a Split Ivi Juriću i pročelniku Zavoda za neurokirurgiju Vlatku Ledenku predao ček na iznos veći od 200 tisuća kuna, koje je klub prikupio tijekom donatorske večeri "Bila noć Hajduka" za Jedinicu intenzivnog liječenja Odjela neurokirurgije, koji je teško oštećen u požaru u rujnu 2015.

Hajduk je novac prikupio iz cjelokupnog aukcijskog programa, uplata i ulaznica, kazao je Ivan Kos te istaknuo da klub ne djeluje samo nogometno, već i šire, kulturno i humanitarno. "To je Hajduk kroz cijelu povijest, a to je Hajduk danas i sutra", poručio je.

Na donaciji mu se zahvalio ravnatelj Jurić, najavivši da će se od tog novca urediti dio neurokirurgije što će puno značiti za najteže bolesnike, konkretno njih sedam koje trenutno liječe po drugim jedinicama i u puno lošijim uvjetima.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Obične bolesničke sobe pretvorene u prostor intenzivne jedinice

"Buduća neurokirurgija će imati vrlo suvremene uvjete, gdje će bolesnici imati primjerenu neurokiruršku njegu. Za uređenje cijelog odjela trebamo ukupno 2,3 milijuna kuna, no mi taj novac imamo zahvaljujući ministarstvu, Hajduku i ostalim brojnim donatorima", kazao je Jurić. Najavio je kako će uređenje tog odjela biti gotovo do proljeća, pa će buduća obnovljena neurokirurgijska Jedinica intenzivnog liječenja imati osam kreveta, od kojih će dva biti u izolaciji.

 To je potvrdio i pročelnik Ledenko i napomenuo da su u prikupljanju novca u samostalnim akcijama za taj odjel sudjelovali i rotary klubovi Splita, Solina i Kaštela. Preuređenje odjela im je itekako bitno s obzirom da pokrivaju cijelo područje Dalmacije, pa i šire. Pojasnio je kako se, u razdoblju dok traje obnova odjela, njegova intenzivna jedinica nalazi u odjelnom dijelu, što znači da su obične bolesničke sobe pretvorene u prostor intenzivne jedinice, zbog čega imaju malo prostora.

 "Te sobe koje privremeno koristimo nisu dizajnirane za intenzivne pacijente. Takvi pacijenti zahtijevaju dosta opreme, aspiratore, monitore za praćenje funkcija. Samo dodatnim angažmanom osoblja mi uspijemo prijeći preko svih tih problema i nadići ih. Pravo liječenje neurokirurških bolesnika može biti samo u prilagođenoj jedinici. Zbog velikog broja turista, ljeti se broj pacijenata na našem odjelu znatno poveća. Prošlo smo ljeto odradili u ovakvim teškim uvjetima, ali ne vjerujem da bi mogli i ovo ljeto, jer zaista trebamo ovu našu intenzivnu jedinicu", rekao je Ledenko.

Donatorska večer "Bila noć Hajduka" održana je 11. veljače, kada je 700 uzvanika u Hotelu Le Meridien Lav u Podstrani kod Splita moglo kupiti raznu sportsku opremu brojnih poznatih sportaša, ali i donirati novac, pa je ukupno prikupljeno 200.354 kune. Među mnoštvom opreme najveću otkupnu cijenu je postigla skijaška rukavica proslavljene skijašice Janice Kostelić, koja je prodana za 12 tisuća kuna, dok je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja za 4.500 kuna kupio dres rukometaša Domagoja Duvnjaka, kojeg je Hajduku poslala predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.