Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Gaseći požar u centru grada položili test spremnosti

Hrabri jaskanski vatrogasci spriječili još veću tragediju

Foto: Jastrebarsko
U gašenju požara sudjelovalo je 66 vatrogasaca iz DVD-ova Jastrebarsko, Cvetković te Gornji i Donji Desinec

U centru Jastrebarskog početkom veljače buknuo je veliki požar u kojem je izgorjelo skladište Gromela, jedne od najuspješnijih jaskanskih tvrtki. Hrabri i efikasni vatrogasci borili su se s požarom i uspjeli spriječiti još veću tragediju.

Test spremnosti

– Kad sam vam prije nepuna dva mjeseca predavao ključeve novonabavljenih vozila, nisam ni u najružnijim snovima mogao misliti da ćete ih tako brzo iskušati u jednom od najvećih požara koje Jaska pamti. Bilo je zastrašujuće samo gledati sa strane, ali u meni se budio ponos jer znam da imamo ljude koji će ovakav požar staviti pod kontrolu – rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel 
na prijemu na kojem je vatrogascima zahvalio na iznimnom angažmanu.

Vatrogascima je zahvalio i predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić. Bio je to pravi test spremnosti za vatrogasce, koji su  položili s najvišom mogućom ocjenom. Na intervenciji je sudjelovalo 66 vatrogasaca iz DVD-ova Jastrebarsko, Cvetković te Gornji i Donji 
Desinec s 10 vozila, a njome je zapovijedao zamjenik zapovjednika VZ-a Grada i zapovjednik DVD-a Jastrebarsko Goran Batušić.

–  S obzirom na enormno brz razvoj požara, skladištu elektromaterijala nije bilo spasa i prije nego što je požar primijećen, no ovakav požar  izravno je ugrožavao tri susjedna stambena objekta i zatim indirektno i cijeli stambeno-poslovni blok u centru grada. Prioritet je bio zaštititi okolne objekte i smanjiti intenzitet požara – rekao je Batušić.

Jedina briga vatrogasaca trebala bi biti da se educiraju, uvježbavaju i da odrađuju intervencije, a brigu oko financija trebali bi prepustiti nekome drugome, naglasio je i dodao da je Grad Jastrebarsko na dobrom putu te da se nada da će tako i nastaviti.

- Da se ovaj požar u istim okolnostima dogodio prije, situacija bi bila drukčija. Prije samo tri mjeseca imali smo jednu cisternu manje i morali bismo u  pomoć zvati kolege iz okolnih mjesta. Prije godinu dana nedostajalo bi i navalno vozilo, pet izolacionih aparata, dron, 11 boca za zrak i velika količina opreme. Da ne govorim kako je bilo prije nekoliko godina – istaknuo je i zahvalio Gradu, Županiji i svim sponzorima.

Zahvala službama

Zapovjednik VZ-a Vedran Boričević zahvalio je gradskom Stožeru civilne zaštite, županijskom zapovjedništvu, Gradu te djelatnicima MUP-a, Hitne pomoći, Cesta Jastrebarsko, obrta Bubanović i centralnog logističkog skladišta Civilne zaštite MUP-a kao i svim 
postrojbama u pripravnosti.