Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Susret borbene eskadrile Engleske i Hrvatske

Hrvatska nema tradiciju kao Engleska, ali ima sjajne pilote od kojih se uči

aeromiting
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija
Provodile su se letačke vježbe kojima su obje strane podizale svoju ambiciju, ali i usvajale nova znanja

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) pokazalo je još jednom svoju spremnost. Osim toga, pokazalo je i postojanje odlične suradnje između hrvatske i britanske borbene eskadrile. Naime, u vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici održana je vježba “FLYING SABRE 18” u kojoj su kao uvaženi gosti sudjelovali pripadnici Ratnoga zrakoplovstva Ujedinjenoga Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (Royal Air Force – RAF) koji su se, pak, s domaćinima družili na velikogoričkom nebu.

Prva održana vježba

– Riječ je o složenoj vježbi s pripadnicima eskadrile borbenih aviona. Provodimo letačke zadaće, usvajamo nova znanja i zajedničko letenje. Osim toga, tu smo i da se bolje upoznamo i družimo – rekao je zapovjednik Eskadrile borbenih aviona pukovnik Christian Jagodić. Ovakvo uvježbavanje hrvatske i engleske eskadrile borbenih aviona prošli je tjedan doživjelo svoju premijeru, a cilj je ovoga, zasigurno ne posljednjeg druženja, uz savezništvo i podizanje sposobnosti Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva za djelovanje u međunarodnom okruženju kao i podizanje standarda za prihvat savezničkih aviona. Zapovjednik HRZ-a brigadni general Mate Mikić ispričao je kako je zajednička vježba hrvatskoga i britanskoga ratnoga zrakoplovstva još jedan dokaz kvalitetne i dobre suradnje između dva ratna zrakoplovstva te kako su svi ciljevi ove vježbe uspješno ostvareni.

– Drago mi je čuti da su naši piloti ostavili više nego dobar dojam na svoje britanske partnere. Ovakvim obukama intenzivira se suradnja te podiže ambicija za usvajanje novih znanja u cilju uvođenja višenamjenskoga borbenoga aviona u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo 2020. godine – rekao je general te dodao kako je uvjeren da će nakon sudjelovanja u vježbi i svega viđenoga piloti, tehničari i inženjeri bez problema usvojiti novi borbeni avion F-16.

Nastavak suradnje

Da je od hrvatskih pilota mnogo naučio, priznao je i zapovjednik prve Eskadrile borbenih aviona britanskoga Ratnoga zrakoplovstva Ellis Williams.

–Vježba je fenomenalno iskustvo. Prvi put susreli smo se s MiG-om 21 i njime trenirali. Imali smo priliku razmijeniti iskustva s hrvatskim pilotima koji imaju drukčije taktike i iskustva, a zbog toga doma se vraćamo bogatiji. Za razliku od Hrvatske, mi imamo iskustvo od sto godina, no moram reći kako imate hrabre i vrhunske pilote od kojih smo puno naučili – rekao je zapovjednik Williams. Vježbi je svjedočio i veleposlanik Ujedinjenoga Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish koji je na kraju kazao kako vjeruje da će oružane snage dviju država surađivati u budućnosti.

mikrofon Potvrda izvrsnosti Zlato za Jane sa zborske olimpijade u JAR-u