Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Komemoracija na spomen-obilježju Trokut-Novska

“Hrvatska vas zaboraviti neće, ne može, ne smije”

Foto: GRAD NOVSKA
Prije 30 godina otpočela je prva napadna operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu Orkan 91., kojom je zaustavljen neprijatelj i oslobođeno je oko 750 četvornih kilometara okupiranog  teritorija zapadne Slavonije

Na spomen-obilježju Trokut-Novska, novljanskoj bojišnici u kojoj je život izgubilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, održana je komemoracija svima koji su položili život na oltar domovine 1991. godine.

Prije 30 godina, 29. listopada 1991., otpočela je prva napadna operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu Orkan 91., kojom je razbijen neprijatelj i do potpisivanja primirja 3. siječnja 1992. oslobođeno je oko 750 četvornih kilometara okupiranog  teritorija zapadne Slavonije.

Nazočnima se najprije obratio zapovjednik postrojbi Operativne grupe Posavina general Rudi Stipčić, prisjetivši se akcije Orkan 91., kojom je zapovijedao.

– Ovo je bila jedna od najkrvavijih bitaka tijekom koje su naši branitelji položili svoje živote. Operacija Orkan jedna je od operacija 
koje su spriječile velikosrpski prodor i kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije – izjavio je izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved u svom obraćanju.

Nakon sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, koji je bio izaslanik predsjednika Sabora, govorio je i predsjednik RH Zoran Milanović.

– Stvari koje danas govorimo, govorimo zbog naših sinova i kćeri, zbog unuka, da se ne zaboravi uloga i važnost hrvatskih branitelja. I da se pošalje poruka: Hrvatska vas zaboraviti neće, ne može, ne smije. Bila bi prokleta pred poviješću i vlastitom dušom da to učini – poručio je predsjednik Milanović.