Izbornik
Naslovnica Gradovi Hvar
Stiže oko 400 natjecatelja

Hvar domaćin svjetske prestižne utrke u swimrunu

Hvar swimrun utrka
Foto: Grad Hvar
Prijavljena su već 64 tima koja stižu iz Švedske, Engleske, Njemačke, Francuske, SAD, Japana, Češke, Švicarske, Austrije, Rusije, Kanade, Finske, Norveške i Islanda

Grad Hvar dobio je izuzetnu čast biti domaćinom dvaju kvalifikacijskih ÖTILLÖ utrka za Svjetsko prvenstvo u swimrunu – novoj sportskoj disciplini u kategoriji aquatlona u kojoj natjecateljski parovi naizmjenično trče i plivaju. Natjecanje će se održati 1. i 2. travnja 2017. godine na zapadnom dijelu otoka Hvara pod službenim nazivom 'ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar'.

Radi se o zahtjevnoj disciplini izdržljivosti, koja se temelji na naizmjeničnom plivanju i trčanju na stazama dugim od 45 do 75 kilometara. Utrka će okupiti gotovo 400 natjecatelja. 

Swimrun kao sportska disciplina nastao je 2006. godine u Švedskoj, a prva swimrun organizacija ÖTILLÖ (što na švedskom znači „od otoka do otoka“) ovu je izuzetnu sportsku avanturu proširila diljem svijeta. Domaćinstvom manifestacije „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“ u organizaciji Grada i Turističke zajednice Hvara, Hrvatska ulazi u prestižno društvo zemalja u kojima se održavaju utrke ÖTILLÖ Svjetskog prvenstva (uz Švedsku, Njemačku, Englesku i Švicarsku). Utrke su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se tradicionalno svakog rujna održava u stockholmskom arhipelagu, iz kojeg je sve i krenulo.

Swimrun okuplja istinske zaljubljenike u sport i prirodu s obzirom da je ovo jedna od rijetkih sportskih disciplina koja se prilagođava prirodi i njenim zahtjevnim terenima. 

Natjecatelji su podijeljeni u tri kategorije – ženski, muški i mješoviti parovi, koji se tijekom utrke ne smiju međusobno udaljiti više od 10 metara. 

Već sada je zanimanje za „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“ veliko, prijavljena su već 64 tima koja stižu iz Švedske, Engleske, Njemačke, Francuske, SAD, Japana, Češke, Švicarske, Austrije, Rusije, Kanade, Finske, Norveške i Islanda. Očekuje se da će na glavnoj utrci 2. travnja nastupiti gotovo 200 timova (400 natjecatelja, što je maksimalan broj na utrkama), dok se na sprintu dan ranije očekuje oko 35 timova (70 natjecatelja).