Izbornik
Naslovnica Gradovi Hvar
u području konzervacije

Hvarsko kazalište i Arsenal dobitnik Nagrade europske baštine

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Hvarsko kazalište prvo je komunalno i treće renesansno kazalište u Europi, sagrađeno na prijelazu 16. u 17. stoljeće na glavnom gradskom trgu nasuprot lože, a iznad Arsenala

Hvarsko kazalište i Arsenal dobitnik je prestižne Nagrade europske baštine/Europa Nostra 2020., kojom Europska komisija prepoznaje dobre prakse zaštite materijalne i nematerijalne baštine i podiže svijest o europskom kulturnom naslijeđu.

Međunarodna konferencija Žele zaštiti podmorje Paklenih otoka ali i ribljeg fonda na tom području

Ovogodišnje pobjednike te prestižne nagrade Europska komisija i Europa Nostra proglasile su uoči proslave Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja. Europa Nostra proglasila je ukupno 21 dobitnika iz 15 zemalja koji su prepoznati temeljem svojih postignuća u područjima konzervacije, istraživanja, predanog rada i edukacije, usavršavanja i podizanja svijesti.

Nezavisni žiri sastavljeni od stručnjaka za baštinu iz cijele Europe pregledao je i ocijenio kandidature koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 30 europskih zemalja. Obnovljeno Hvarsko kazalište i Arsenal dobitnik je nagrade u području konzervacije, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Hvarsko kazalište prvo je komunalno i treće renesansno kazalište u Europi, sagrađeno na prijelazu 16. u 17. stoljeće na glavnom gradskom trgu nasuprot lože, a iznad Arsenala. Kazalište je bilo obnavljano kroz mnoga razdoblja, a najveće je povijesne promjene donijela obnova s prijelaza 19. u 20. stoljeće, kada je dobilo današnji izgled.

Best of Show Rovinjski studio osvojio nagradu za najbolji rad na European Design Awards

Od 1990. godine Ministarstvo kulture uz Grad Hvar sustavno ulaže i financira zahtjevan projekt obnove Arsenala s povijesnim kazalištem, a od 2012. godine, kada je kazalište slavilo svoju veliku 400. obljetnicu, pristupilo se i cjelovitoj obnovi unutrašnjosti. Obnovom je u vremenskom razdoblju od tri desetljeća upravljao Konzervatorski odjel u Splitu, a u tom su dugom razdoblju projekt vodili brojni znanstvenici i stručnjaci te su radove izvodile hrvatske restauratorske tvrtke i Hrvatski restauratorski zavod.

"Obnovljeno Hvarsko kazalište otvoreno je 2. svibnja 2019. godine glazbeno-scenskim programom "Ova lipost uzorita grihota bi da se stara", čime je ponovno postalo središte kulturnog i društvenog susreta. Hvarsko kazalište svjedoči o tradiciji i kontinuitetu kao temelju kulturne baštine jednog naroda", ističu iz Ministarstva.

U povodu završetka obnove priređen je tekst o povijesti kazališta i njegovoj obnovi koji je dostupan na poveznici: https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=23082.