Izbornik
Naslovnica Gradovi Hvar
Međunarodna konferencija

Žele zaštiti podmorje Paklenih otoka ali i ribljeg fonda na tom području

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pakleni otoci su jedan od najvažnijih prirodnih resursa na području Splitsko-dalmatinske županije i potrebni su nam podaci o podmorju kako bismo zaštitili njegovu devastaciju od sidrišta, a time ujedno i riblji fond - rekao je pročelnik Stipe Čogelja

Predstavnici Hrvatske, Italije, Grčke, Albanije i Slovenije sastat će se u gradu Hvaru od 24. do 26. rujna kako bi razmotrili mjere radi zaštite krajobraza i podmorja Paklenih otoka, uz jugozapadnu obalu otoka Hvara, i pridonijeli zaštiti ribljeg fonda u tom dijelu Jadrana.

Međunarodna konferencija u Kutini Stručnjaci o utvrdama iz srednjeg vijeka

- Pakleni otoci su jedan od najvažnijih prirodnih resursa na području Splitsko-dalmatinske županije i potrebni su nam podaci o podmorju kako bismo zaštitili njegovu devastaciju od sidrišta, a time ujedno i riblji fond - rekao je pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja.

Kako je rečeno, ta konferencija u Hvaru održat će se u sklopu projekta IMPRECO koji je dio Jadransko-Jonskog programa INTERREG-a, a usmjeren je na zaštitu i održivo korištenje ekosustava.

Procesija počinje u 22 sata istovremeno iz Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske te se u 7 sati ujutro vrati na svoje polazište, a tijekom osam sati prođe 23 km Procesija na središnjem dijelu otoka Hvara održat će se 18. travnja Stotine vjernika već više od 500 godina hodaju "Za križen"

- Hrvatska je domaćin konferencije u gradu Hvaru, a dosad su domaćini bili projektni partneri u sjevernoj Italiji i Sloveniji, na Kreti u Grčkoj i u Albaniji na Skadarskome jezeru, a u proljeće iduće godine domaćin će biti i partner iz  južne Italije - rekao je stručni voditelj u Javnoj ustanovi Splitsko-dalmatinske županije "More i krš" Gvido Piasevoli.

Istaknuo je da od konferencije u Hvaru očekuje preporuke koje bi pridonijele kvalitetnijem upravljanju podmorja Paklenih otoka koje dosad nije bilo adekvatno zaštićeno.