Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Best of Show

Rovinjski studio osvojio nagradu za najbolji rad na European Design Awards

1/5
Foto: Grad Rovinj
Nagradu su dobili za projekt signalizacije Gradskih bazena Pula-Pola, za koji su nagrađeni i Zlatom u kategoriji Signalizacije, a još jedno Zlato isti studio osvojio je i u kategoriji Ambalaže hrane i pića, i to za pakiranje maslinovog ulja Latini

Rovinjski dizajnerski studio Tumpić/Prenc osvojio je Best of Show, nagradu za ukupno najbolji rad na ovogodišnjem natjecanju European Design Awards, koje se zbog pandemije održalo online.

U Rovinju svečano otvoren dograđeni dio Doma za starije osobe ‘Domenico Pergolis’ Uređen i prostor za oboljele od Alzheimera i drugih demencija

Nagradu su dobili za projekt signalizacije Gradskih bazena Pula-Pola, za koji su nagrađeni i Zlatom u kategoriji Signalizacije, a još jedno Zlato isti studio osvojio je i u kategoriji Ambalaže hrane i pića, i to za pakiranje maslinovog ulja Latini, izvijestilo je Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD).

Među nagrađenima su još dva studija iz Hrvatske – Studio Flomaster koji je osvojio Srebro u kategoriji Pojedinačnih naslovnica knjiga za hrvatsko izdanje knjige "Kradljivica knjiga" Markusa Zusaka, dok je Hamper studio dobio Broncu u kategoriji Prijeloma knjiga za knjigu "Jezik ptica",  prvi hrvatski prijevod perzijske mistične poeme Farida ud-Din Taira.

- Uspjeh Studija Tumpić/Prenc bez sumnje je i najveći uspjeh hrvatskih dizajnera na ovom prestižnom europskom natjecanju, specifičnom, između ostalog, po tome što žiri ne čine profesionalni dizajneri, nego prije svega kritičari, urednici i autori koji pišu o dizajnu - ističu iz HDD-a.

Best of Show je jedna od tri najvažnije nagrade u ovom natjecanju, a odnosi se na rad koji je ocijenjen kao ukupno najbolji dizajn u Europi, širom svih kategorija.

Od posebnih nagrada tu je još nagrada Agencija godine, koja je dodijeljena norveškoj agenciji ANTI, te Nagrada žirija za rad koji odašilje snažnu poruku o važnosti dizajna široj javnosti, a dobio ju je LUCRA Designstudio iz Njemačke za rad Helping Hands – A guide to sign language for nursing and medicine.

S obzirom na situaciju s pandemijom koronavirusa, ove su godine nagrade prvi put proglašene online, putem YouTube kanala European Design Awards gdje se proglašenje prenosilo uživo.

Rovinj Radovi u ulici Mazzini u punom jeku

Izvorno je dodjela nagrada trebala biti na European Design Festivalu u Valenciji polovicom svibnja, no festival je otkazan, a Valencia će biti domaćin festivala 2021. godine.

Iz Hrvatske je u žiriju, drugu godinu zaredom, bio HDD-ov kustos i urednik Marko Golub, uz kolege iz Ukrajine, Rusije, Njemačke, Španjolske, Velike Britanije, Finske, Poljske, Austrije i Nizozemske.