Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
U Rovinju svečano otvoren dograđeni dio Doma za starije osobe ‘Domenico Pergolis’

Uređen i prostor za oboljele od Alzheimera i drugih demencija

1/4
Foto: Istarska županija
Sredstva za dom, koji je otvoren 4. kolovoza 1900., donirao je rovinjski liječnik Domenico Pergolis, po kojemu danas i nosi ime

Dogradnjom Doma za starije osobe “Domenico Pergolis” Rovinj povećan je smještajni kapacitet za stalne korisnike, točnije njih 41, kao i za 24 korisnika u Dnevnom centru, a novitet je i Odjel za korisnike s Alzheimerom i drugim demencijama. Rezultat je to zajedničkog projekta Istarske županije i Grada Rovinja, vrijednog više od 32 milijuna kuna, a čije je okončanje obilježeno svečanim otvaranjem, uz prisutnost brojnih uzvanika.

Objavljen Proračun Istarske županije 2020. - Vodič za građane Precizan uvid u županijske financije – na zdravstvo i obrazovanje ide najviše novca

Okupljenima se tom prigodom obratio zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin kazavši da u godini kada dom obilježava 120. obljetnicu od otvaranja, nazočimo velikom događaju – okončanju projekta nadogradnje.

Bitna je humanost

– Nažalost, liste čekanja za domove duge su i nedostatak smještajnog kapaciteta prisutan je diljem Istre. Kontinuiranim ulaganjem želimo pokazati da smo prije svega civilizirano, svjesno i odgovorno društvo, koje poštuje i razumije potrebe osoba treće životne dobi. Naša je dužnost, naša je želja voditi brigu o starijim osobama kako bi se one osjećale prije svega dostojanstveno. Stoga je upravo sigurnost i skrb o starijim osobama bila misao vodilja i životni poziv Domenica Pergolisa, istaknutog rovinjskog liječnika i dobrotvora koji je donirao sredstva za gradnju doma i čije ime, s pravom, dom i nosi – istaknuo je župan Radin dodajući da je Pergolis bio istinski filantrop, od onih kojima je draža anonimnost jer u djelima iskrene milosti dobrota ne stvara buku, a buka ne stvara dobrotu.

O važnosti projekta govorio je i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga podsjetivši da je Grad zajedno sa Županijom 2017. godine inicirao i krenuo u višemilijunski projekt nadogradnje županijskog Doma za starije osobe, i to vlastitim sredstvima jer se nažalost država u to nije uključila.

– Dom je spreman za prijam novih korisnika, štićenika, riječju, ljudi kojima je potreban dom, njega, pažnja, sigurnost i dostojanstveno starenje. Ne dvojim da je jednako mišljenje svojedobno imao i rovinjski liječnik i altruist Domenico Pergolis darujući ovo zemljište i zdanje Gradu za potrebe starih i potrebitih – istaknuo je gradonačelnik Paliaga.

Izložba “Svijet oko nas – 2019.” VELIK ODAZIV Otvorena izložba “Svijet oko nas – 2019.”

Podsjetio je da je 4. kolovoza 1900. godine pri otvaranju Doma za starije osobe sam Domenico Pergolis kazao: “Tko ne ostavlja ljubav u nasljeđe ima malo radosti u životu.”

– Bezvremenske riječi jednog od mnogih rovinjskih dobročinitelja ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, osobito ne danas kada je možda više no ikada potrebno podsjećati na humanost, socijalnu osviještenost i solidarnost jer potrebitih i potreba je mnogo i to u svakom segmentu – kazao je gradonačelnik Paliaga.

Ravnateljica doma Kristina Laginja osvrnula se na dvije novine – Odjel za oboljele od Alzheimera i drugih demencija, izrazito osjetljivu skupinu korisnika koji zahtijevaju posebnu skrb i brigu, te Dnevni boravak za korisnike o kojima će skrbiti tijekom dana kada su njihovi bližnji na poslu.

Predstavljanjem knjige ‘Xi Jinping pripovijeda kineski san’ kineska se kultura približava Istrijanima Kinu i Istru vežu višegodišnje prijateljstvo i suradnja

Dograđeno 2000 kvadrata

– Veliki je ovo dan i za Grad i za Županiju, ali i za ovu ustanovu i njezine djelatnike koji su brigu za starije osobe odabrali kao zanimanje. Veliki je ovo dan i za osobe na listama čekanja jer živjeti starost doista je izazov i za pojedinca i za njegovu obitelj, ali i za cijelu zajednicu – zaključila je ravnateljica.

Podsjećamo, 25. svibnja 2016. godine potpisan je Sporazum o sufinanciranju dogradnje Doma za starije „D. Pergolis“ Rovinj između Grada Rovinja, Istarske županije i doma u kojem su definirani omjeri sufinanciranja dogradnje i opremanja doma tako da potrebna sredstva osiguravaju 50 posto Grad i 50 posto Županija.

Započinju s radom Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji Mladi će se za savjete moći obratiti u sedam gradova diljem županije

Ukupna neto površina dograđene građevine iznosi 2070,16 četvornih metara. Vrijednost projekta je 32,369.000 kuna, a uključuje građevinske radove, opremanje, projektantski nadzor i stručni nadzor.