Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
VAŽNO ULAGANJE

Uredit će 12 učionica opće namjene i niz radionica i praktikuma

Foto: Istarska županija
Rekonstrukcija i dogradnja Talijanske srednje škole u Bujama vrijedna je 24 milijuna kuna

Ovog tjedan započinju radovi na projektu rekonstrukcije i dogradnje Talijanske srednje škole – Scuola media superiore italiana “Leonardo da Vinci”, Buje-Buie, čija ukupna vrijednost, zajedno s troškovima opremanja, iznosi 24 milijuna kuna.

ŽUPANIJA POTIČE KVALITETNE PROGRAME UDRUGA Za doprinos razvoju poljoprivrede 90.000 kuna

Budući da je radi o trenutno najpotrebnijoj investiciji u školskom sustavu koji djeluje za potrebe talijanske nacionalne manjine u Istarskoj županiji, sredstva za sufinanciranje ovog projekta osigurali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u iznosu od 7,5 milijuna kuna, Talijanska unija – Unione Italiana 6 milijuna kuna i Istarska županija 3 milijuna kuna.

Radovi bi trebali završiti do proljeća 2022. godine, nakon čega slijede aktivnosti na ishođenju uporabne dozvole i opremanje škole kako bi učenici školsku godinu 2022./2023. započeli u novouređenoj i suvremeno opremljenoj zgradi.

Bolji uvjeti za učenje

Novim rješenjem školske zgrade osigurat će se prostori za smještaj 12 učionica opće namjene, jedne elektroradionice, jednog praktikuma za ugostiteljska zanimanja, jedne radionice za mehanička zanimanja, tri specijalizirane učionice za informatiku, matematiku/fiziku i kemiju/biologiju, kabinete, bibliotečno-informatički centar, prostor za više namjena, prostor za organizaciju i koordinaciju rada, sanitarije za nastavnike i učenike te ostali prateći prostori. Realizacijom projekta omogućit će se bolja funkcionalna organizacija školskog prostora, kao i adekvatniji uvjeti za učenje i rad. U proteklom je razdoblju Županija u TSŠ “Leonardo da Vinci” Buje-Buie uložila 750.000 kuna te je ona, od ukupno tri srednje škole koje u Istarskoj županiji obavljaju odgojno-obrazovni proces na talijanskom jeziku, jedina koja je preostala za temeljitu rekonstrukciju.

NOVOSTI Mjere za poticanje poljoprivrede: Potpore do 50 tisuća kuna

Visoko vrednujući obrazovanje, Istarska županija godinama planski ulaže u 46 škola i jedan učenički dom, čiji je osnivač, podižući kvalitetu školstva na poluotoku. U narednom trogodišnjem razdoblju će tako investicije namijenjene području obrazovanja iznositi preko 132 milijuna kuna. U ovoj se godini, između ostalog, planira i dovršetak gradnje zgrade Medicinske škole Pula, kao i nastavak rekonstrukcije Društvenog centra Pula, u kojem su smještene Gimnazija, Strukovna i Glazbena škola.

Komunalna infrastruktura

Osim u osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, Županija znatna sredstva u proračunu izdvaja i za studentske stipendije, a u tekućoj godini za tu je namjenu osigurano ukupno 1,261 milijuna kuna. Kao i proteklih godina, stipendije se dodjeljuju u dvije kategorije, odnosno redovitim studentima Istarske županije te studentima slabijeg imovnog statusa.

Za prvu kategoriju dodjeljuje se 40 jednogodišnjih stipendija, u mjesečnom iznosu od 1100 kuna, a isti je iznos predviđen i za 20 jednogodišnjih stipendija iz druge kategorije. Od lani se, pak, dodjeljuju i dodatne stipendije studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji. Tih je stipendija ukupno 25 i iznose 2200 kuna mjesečno, a njih 13 se odnosi na natječaj u akademskoj godini 2019./2020. jer su stipendije višegodišnje