Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Kapitalna investicija na području obrazovanja u Istarskoj županiji

U novu Medicinsku školu u Puli učenici bi trebali krenuti na jesen

1/2
Foto: Istarska županija
Obrazovat će se dentalni asistenti, farmaceutski tehničari, sanitarni i zdravstveno-laboratorijski tehničari

Projekt gradnje nove zgrade Medicinske škole Pula trenutačno je najznačajnija kapitalna investicija na području obrazovanja u Istarskoj županiji. Kako teku radovi na gradilištu prošli su tjedan, iz prve ruke, imali priliku vidjeti obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin i pulski gradonačelnik Boris Miletić. Naime, projekt vrijedan 61,7 milijuna kuna zajednički i u jednakim omjerima financiraju Županija i Grad Pula.

PULA DODIJELILA VIŠE NEGO PROŠLE GODINE Studentske stipendije, koje iznose 800 kuna, isplaćuju se od siječnja do rujna

Nedostatak kadrova

Po riječima župana Radina, izvođač radova je na današnji dan uspio izvršiti oko 75 posto građevinskih radova, a njihov završetak očekuje se na proljeće. Uslijedit će opremanje škole, a učenici bi u novo zdanje trebali krenuti od školske godine 2021./2022.

– Ne trebamo objašnjavati važnost ove investicije, ali mogu reći da naša zajednička politika ulaganja u školstvo prati tržište rada. Nedostaju nam medicinski kadrovi svih profila i na ovaj konkretan način rješavamo tu problematiku. Usprkos pandemiji i katastrofalnim potresima koji su pogodili zemlju, zahvaljujući profesionalnosti svih uključenih u projekt, a prvenstveno građevinskih radnika, vidimo kraj investicije i ovom prilikom mogu izraziti veliko zadovoljstvo – naglasio je župan te iskoristio priliku da pozove učenike s područja Istre da se upišu u Medicinsku školu.

Podsjetio je i na rekonstrukciju i dogradnju zgrade Društvenog centra Pula, u koji Županija proteklih godina kontinuirano ulaže. Zadovoljstvo viđenim izrazio je i gradonačelnik Miletić istaknuvši kako će Medicinska škola Pula biti jedna od najmodernijih i najbolje opremljenih u Hrvatskoj, a novi prostorni uvjeti pridonijet će kvalitetnijem obrazovanju budućih medicinskih kadrova.

– Drago mi je što su Istarska županija i Grad Pula partneri na tome projektu, iako je Županija osnivač srednjih škola. Međutim, kako se Škola nalazi na području Pule, Grad se aktivno uključio u sufinanciranje projekta. Govoreći o srednjoškolskom obrazovanju, svakako valja spomenuti i gradnju Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma na Stoji, ali i daljnji razvoj Sveučilišta Jurja Dobrile i proširenje studentskog doma. Sve navedeno plod je velikog ulaganja u obrazovanje, rekao bih, jednog od većih posljednjih desetljeća – izjavio je pulski gradonačelnik.

VAŽNO ULAGANJE Uredit će 12 učionica opće namjene i niz radionica i praktikuma

Dodao je i kako će uz novu Opću bolnicu Pula oni koji završe medicinsku školu imati osigurano radno mjesto. Stara zgrada medicinske škole sagrađena je 1957. godine, a radi dugogodišnjeg neodržavanja bila je u derutnom stanju te se tijekom razrade programskog rješenja pokazalo racionalnijim, optimalnim, funkcionalnijim i kvalitetnijim rješenjem postojeću zgradu potpuno ukloniti i sagraditi novu zamjensku građevinu.

Novi prostori i programi

Nekadašnja škola sadržavala je samo četiri učionice na 470 kvadrata, dok će nova škola imati devet općih učionica, sedam specijaliziranih učionica, tri praktikuma, tri laboratorija, kabinet za nastavnike, bibliotečno-informatički centar, prostor za više namjena, kuhinju i blagovaonicu, učenički klub, prostor za organizaciju i koordinaciju rada, sanitarije za nastavnike i učenike te prateće prostore.

Projektnim rješenjem predviđena je zgrada koncipirana kao višekatnica s podrumskom etažom, prizemljem i dva kata neto korisne površine 3916 četvornih metara, odnosno bruto razvijene površine 4319 četvornih metara, čime će se stvoriti uvjeti za školovanje 400 učenika u 13 do 16 razrednih odjela u jednoj smjeni. Medicinska škola Pula trenutačno ima 319 učenika u 14 razrednih odjela. Sadašnji prostorni uvjeti omogućavaju školovanje u nastavnim programima za medicinske sestre/tehničare opće zdravstvene njege i fizioterapeutske tehničare i primalje asistentice, dok će nova zamjenska zgrada Medicinske škole Pula omogućiti uvođenje i novih nastavnih programa za koje postoji potreba: dentalne asistente, farmaceutske tehničare, zdravstveno-laboratorijske tehničare i sanitarne tehničare