Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
PROJEKT CAPONLITTER

Kako smanjiti količine morskog otpada u turističkim mjestima

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Na radionicama svoje dobre primjere iz prakse iznose sudionici iz sedam zemalja

Predstavnici IRENA-e sudjelovali su na dvije vrlo uspješne međuregionalne radionice INTERREG EUROPE projekta Caponlitter, koje su imale za cilj razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi koje će biti iskorištene za izradu i kasniju implementaciju akcijskih planova vezanih uz sprječavanje stvaranja morskog otpada, bolje upravljanje njime, kao i podizanje svijesti o njemu kao rezultatu obalnih turističkih i rekreativnih aktivnosti.

OSIGURANA DODATNA SKLADIŠTA Svi žele pomoći ugroženima na stradalom području

Online radionica

U listopadu IRENA je organizirala treću online međuregionalnu radionicu projekta Caponlitter. Radionica je okupila dionike projekta iz svih regija kako bi podijelili primjere dobre prakse po pitanju korištenja ekonomskih instrumenata namijenjenih prevenciji i sprječavanju suvišnog stvaranja otpada putem posebnih poticaja, poreza ili poticanja sakupljanja često korištenih predmeta putem shema povratnih naknada. Na radionicama sudjeluju, te predstavljaju svoje primjere dobre prakse, dionici iz svih sedam zemalja partnerstva; Portugal, Hrvatska, Bugarska, Francuska, Španjolska, Grčka te Nizozemska.

Kao gost IRENA-e na radionici je savjetnik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Zvonimir Majić predstavio je Depozitni sustav povratne naknade. Sustav je sa svojom primjenom započeo 2006. godine uslijed višegodišnjeg povećanja jednokratne ambalaže na tržištu, koja je nakon svoje uporabe završavala ili na odlagalištima mješovitog otpada, ili u okolišu. Višegodišnjim naporima, te neprestanim usavršavanjem, sustav je polučio vrlo zapažene rezultate te su ostvareni prosječni postoci povrata za 2019. godinu iznosili 89 posto.

Kao planovi za naredni period navedeno je uključivanje u sustav povrata i ambalažu mliječnih proizvoda, kao i ambalaže volumena 0,2 litre te kontinuirano ulaganje u automatske sustave za prikup i sortiranje.

U prosincu je održana i četvrta međuregionalna radionica koju su u online okruženju organizirali projektni partneri iz Španjolske, ECOAQUA – University Institute University of Las Palmas de Gran Canaria. Tema radionice bila je uloga lokalnih zajednica u jačanju svijesti korisnika plaža i obalnih područja o sprječavanju nastajanja, upravljanju i praćenju morskog otpada na obalnim mjestima.

KRENULO CIJEPLJENJE U SLAVONSKOM BRODU Marušić pozvao građane da se cijepe: “Ovako možemo pobijediti zarazu!”

Na radionici je sudjelovao Grad Labin koji je predstavio uspješan projekt “Zelene navike za održivu Labinštinu”, okončan polovicom 2020. godine. Svrha projekta je bila izgradnja i povećanje svijesti građana Grada Labina i općina Labinštine o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilnog odvajanja otpada u kućanstvima, kućnog kompostiranja i ponovne uporabe predmeta, s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta. Projekt je obuhvatio područje Grada Labina te općina Kršan, Pićan, Raša i Sveta Nedelja s ciljem rješenja problema kao što su nedovoljna informiranost građana o postupanju s otpadom, nedovoljne količine odvojeno prikupljenog otpada, nedovoljan broj provedenih izobrazno-informativnih aktivnosti i nedovoljan broj obuhvaćenih ciljnih skupina.

Organizirator UBA

Projekt „Zelene navike za održivu Labinštinu“ prepoznat je i izvan okvira Republike Hrvatske te su ekološki stručnjaci žirija Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR), izabrali projekt među tri najbolja u Europi u kategoriji projekata javnih uprava, ističući se nizom aktivnosti u svrhu podučavanja svojih mlađih i starijih stanovnika o sprečavanju stvaranja otpada, uključujući dizajniranje dječje knjige, postavljanje kazališne predstave, organiziranje izložbe za umjetnost i prikaz mjesta na televiziji i radiju.

PRIHVAĆEN ŽUPANIJSKI PRORAČUN Bajs: Potpora oporbe je izostala, čak i za odluke vezane uz gradnju Opće bolnice

Iduća međuregionalna radionica projekta Caponlitter predviđena je za proljeće 2021. u organizaciji njemačkih partnera, UBA - German Federal Environment Agency s tematikom kako regulatorni instrumenti mogu utjecati na smanjenje proizvodnje određenih proizvoda (prvenstveno plastičnih) koji završavaju kao morski otpad.