Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
PRIHVAĆEN ŽUPANIJSKI PRORAČUN

Bajs: Potpora oporbe je izostala, čak i za odluke vezane uz gradnju Opće bolnice

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Iznos županijskog proračuna u osam godina narastao je devet puta, a Županija očekuje povrat europskih sredstava u iznosu od desetak milijuna kuna Prihvaćen

Prihvaćen je županijski proračun za 2021. godinu u iznosu od 1.071,883.790,00 kuna. Županijski proračun ključan je za provođenje svih aktivnosti Bjelovarsko-bilogorske županije, a posebice europskih projekata. Nakon prihvaćanja proračuna otvorena je mogućnost za potpisivanje ugovora s izvođačima radova u svrhu energetske obnove još šest županijskih škola, raspisivanje natječaja za izvođača radova za četiri škole te potpis ugovora s izvođačem radova za gradnju nove Glazbene škole u gradu Bjelovaru kao i nastavak gradnje nove zgrade bolnice.

Laptop U SKLOPU ZIMSKE ČAROLIJE 2020. Na Facebooku virtualni božićni sajam u Kutini

Nastavljeni kapitalni projekti

Iznos županijskog proračun narastao je devet puta u osam godina i on je sada dvostruko veći nego zbir proračuna svih gradova i općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Bjelovarsko-bilogorska županija ovoga trenutka treća je po povlačenju europskih sredstava te preko županijskog proračuna provodi najveći projekt koji neka županija provodi u Hrvatskoj, projekt gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

U 2020. Županiji su smanjeni izvorni prihodi za oko 15 posto, a ima i niz proračunskih troškova te je tako osigurala sredstva za Stožer civilne zaštite za provođenje svih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa u iznosu od 5 milijuna kuna. Time je omogućeno da se odluke Stožera civilne zaštite u financijskom smislu i provedu, što uključuje nabavu potrebne zaštite opreme i zaštitnih sredstava, financiranje troškova objekata namijenjenih za karantenu, financiranje troškova COVID ambulanti, ali i nabavu nove medicinske opreme poput respiratora za bjelovarsku Opću bolnicu. Unatoč tome, nastavljeni su svi kapitalni projekti u 2020. za koje je Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala predfinanciranje veće od 25 milijuna kuna kroz same pozajmice dane direktno iz županijskog proračuna te još 15-ak milijuna kuna kroz cash pooling.

U Kutini, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, i ove godine klizalište na otvorenom Zimska čarolija u Kutini traje do 31. siječnja, a na ledu maksimalno 25 osoba u isto vrijeme

Ovog trenutka na objedinjenom računu Bjelovarsko-bilogorske županije i njezinih ustanova nalazi se iznos od 35 milijuna kuna, od čega su otprilike polovica sredstva Županije.

Pravo oporbe

Županija očekuje i povrat europskih sredstava u iznosu od 10-ak milijuna kuna.

– Bliži se kraj godine koja je bila izuzetno teška zbog pandemije koronavirusa. Dali smo potporu većini gradskih i općinskih proračuna, primjerice Gradu Bjelovaru. Žao mi je što nije tako bilo na Županijskoj skupštini, jer županijski proračun, rebalans ni odluke vezane za gradnju nove zgrade Opće bolnice nisu dobili potporu oporbe. Tu poruku nismo željeli čuti.

SAMO NEKOLIKO TJEDANA PRIJE STUPANJA NA SNAGU Ukinuta obvezna kastracija pasa i mačaka

Županijski proračun je prošao i prihvaćen je s 24 glasa ‘za’. Imamo niz stranaka i pojedinaca koji nas podržavaju. Oporbi ne zamjeram, jer je njihovo pravo da budu protiv ili suzdržani. Ipak, županijski proračun koji je ovog puta jedan od većih u RH i gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar temelji su za iduću godinu. Županijski proračun za 2021. iznosi milijardu i 71 milijun kuna – rekao je župan Damir Bajs.