Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Započinju s radom Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji

Mladi će se za savjete moći obratiti u sedam gradova diljem županije

1/2
Foto: Istarska županija
Savjetovališta će se održavati u prostorima ambulanti školske medicine, ponedjeljkom od 15 do 17 sati, osim u Buzetu gdje će raditi četvrtkom, a u Puli i ponedjeljkom i utorkom

Nakon Savjetovališta za prehranu, koje uspješno djeluje od 2017. godine u Puli, od 2018. godine u Pazinu, Labinu i Rovinju i od 2019. u Bujama i Buzetu, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije od ove je godine pokrenuo jedan novi, hvalevrijedan program.

Objavljen Proračun Istarske županije 2020. - Vodič za građane Precizan uvid u županijske financije – na zdravstvo i obrazovanje ide najviše novca

Predavanja u školama

Riječ o Savjetovalištu za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji, čiju su važnost prepoznali i gradovi Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj i Vodnjan, koji ga financijski i podupiru.

Savjetovališta su započela s radom ovog mjeseca, a Program je osmišljen kako bi se prevencija spolnog zdravlja mladih u Istarskoj županiji unaprijedila, a obuhvatit će promociju ravnopravnosti spolova, nenasilje u vezama, pravo na različitost spolne orijentacije bez diskriminacije, ugodno i sigurno spolno iskustvo bez prisile. Program će provoditi liječnici specijalisti školske medicine, educirani i iskusni u radu s mladima, u suradnji sa psiholozima i epidemiolozima Zavoda, školama te liječnicima drugih specijalnosti.

Na sedam lokaliteta (Buje, Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj) djelovat će Savjetovališta za spolno zdravlje mladih Zavoda, a koja će pružati individualnu potporu i savjete mladima u svrhu prevencije i poboljšanja spolnog zdravlja. Pristup će biti slobodan i besplatan za učenike i studente, odnosno osobe te dobi. Savjetovanja će se održavati u prostorima ambulanti školske medicine, ponedjeljkom od 15 do 17 sati, osim u Buzetu gdje će raditi četvrtkom, a u Puli i ponedjeljkom i utorkom. Savjetovališta su počela s radom u ponedjeljak 3. veljače, a u Buzetu 6. veljače.

Predstavljanjem knjige ‘Xi Jinping pripovijeda kineski san’ kineska se kultura približava Istrijanima Kinu i Istru vežu višegodišnje prijateljstvo i suradnja

Provodit će se edukacije učenika po cijeloj Istarskoj županiji (8. razred OŠ i 3. razred SŠ). Učenicima će, u terminu dogovorenom sa školama, nadležni školski liječnik prikazati kratku prezentaciju/video te će razgovarati s učenicima i odgovoriti na prikupljena i/ili postavljena pitanja mladih o raznim temama spolnosti. Teme koje će biti obuhvaćene izvan su redovnog programa rada školske medicine, a usklađene su s novim kurikulumima (međupredmetne teme Zdravlje, Građanski odgoj i obrazovanje te Osobni i socijalni razvoj). U Puli će se, također, po srednjim školama organizirati tribine „Susret s ginekologinjom“ (jedna tribina po školi).

Službena Facebook-stranica

Zavod će organizirati i edukacije za nastavnike, profesore, stručne suradnike i druge stručnjake – predavanja lokalnih i nacionalnih stručnjaka na razne teme spolnog zdravlja mladih.

Savjetovališta imaju svoju službenu Facebook-stranicu.

Vijećnici Skupštine Istarske županije bili u studijskom posjetu lokacijama uspješnih projekata EU u Istri Posjetili Pulu gdje se gradi bolnica, studentski dom, Svetvinčenat u kojem se uređuju kašteli...