Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Vijećnici Skupštine Istarske županije bili u studijskom posjetu lokacijama uspješnih projekata EU u Istri

Posjetili Pulu gdje se gradi bolnica, studentski dom, Svetvinčenat u kojem se uređuju kašteli...

1/3
Foto: Istarska županija
Posjet se realizirao u sklopu projekta pod nazivom ‘Suradnjom i znanjem do uspješne EU regije’, koji se financira putem Europskog fonda za regionalni razvoj

Vijećnici Skupštine Istarske županije, u organizaciji javne ustanove “Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove” sudjelovali su u studijskom posjetu u sklopu kojeg su obišli lokacije obuhvaćene brojnim projektima EU koji se provode ili su uspješno provedeni na području Istarske županije.

Županija i u ovoj godini nastavlja s investicijama vrijednim gotovo 600 milijuna kuna Najvredniji projekt je gradnja i opremanje Opće bolnice u Puli

Uključivanje ranjivih skupina

Od važnijih projekata financiranih iz ESI fondova, vijećnici su imali priliku posjetiti novu Opću bolnicu Pula i realizirani projekt pod nazivom “Ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju Opće bolnice Pula” koji je predstavila ravnateljica Opće bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med. Uslijedio je obilazak Studentskog centra Pula, odnosno predstavljanje projekta “Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula”, o čemu je govorio ravnatelj Miodrag Čerina.

Vrijednost projekta iznosi 58,4 milijuna kuna, od čega je 85 posto nepovratno iz EFRR-a. Novi paviljoni u Studentskom domu Pula imat će 248 kreveta. Budući da postojeći smještajni kapaciteti ne udovoljavaju broju studenata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i njihovim zahtjevima vezanima za kvalitetu studentskog života i visinu troškova studiranja, Sveučilište Jurja Dobrile i Studentski centar na projektu namjeravaju proširiti smještajne kapacitete i svim skupinama društva, uključujući i marginalizirane osobe, odnosno studentima s invaliditetom, studentima slabijeg socioekonomskog statusa, omogućiti uključivanje u sustav visokog obrazovanja.

U povodu 160. godišnjice rođenja u županiji predstavljena monografija ‘Matko Brajša Rašan’ Skupljajući materijale za knjigu, autori otkrili nekoliko dosad nepoznatih kompozicija

Također, vijećnici su posjetili Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS, Arheološki park Vižula, ali i nazočili su predstavljanju projekta čiji je nositelj tvrtka INDI – metal d.o.o. iz Vodnjana. U Svetvinčentu im je, pak, predstavljen projekt KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa.

Važnost financiranja iz EU

Brojna su područja i djelatnosti koji su u Istri zabilježili znatan napredak zahvaljujući financiranju EU, od kulturne i prirodne baštine do turizma, poduzetništva i zdravstva, stoga je ovo bila izvrsna prilika kako bi se vijećnicima predočila važnost EU kao izvora financiranja te predstavili uspješni rezultati europskih projekata u Istri.

Besplatno Tečaj talijanskog jezika za dvjestotinjak djelatnika OB Pula

Posjet se realizirao u sklopu projekta pod nazivom “Suradnjom i znanjem do uspješne EU regije”, koji se financira putem Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a provodi ga Javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“.