Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
U povodu 160. godišnjice rođenja u županiji predstavljena monografija ‘Matko Brajša Rašan’

Skupljajući materijale za knjigu, autori otkrili nekoliko dosad nepoznatih kompozicija

1/2
Foto: Istarska županija
Monografija o životu i radu Matka Brajše Rašana nastala je sa željom da se na jednom mjestu cjelovitije i sustavnije obrade život i djelo poznatog istarskog skladatelja, ključne istarske glazbene ličnosti na prijelazu u 20. stoljeće

U povodu 160. godišnjice rođenja Matka Brajše Rašana u sjedištu Istarske županije, u Puli, održano je predstavljanje monografije “Matko Brajša Rašan” na kojem su govorili pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica te autori monografije mr. art. Mirjana Grakalić, mag. hist. Andrej Bader i dr. sc. Ivana Paula Gortan Carlin.

Održan tradicionalni prijam Istarske županije i Grada Pule Radin: Gradimo bolnice, škole, domove za starije, to je pravi primjer socijalnog društva

Pokretač kulturnog života

Monografija o životu i radu Matka Brajše Rašana nastala je sa željom da se na jednom mjestu cjelovitije i sustavnije obrade život i djelo poznatog istarskog skladatelja, ključne istarske glazbene ličnosti na prijelazu u 20. stoljeće.

Kako su naglasili autori knjige, Matka Brajšu Rašana najčešće spominjemo u kontekstu današnje himne Istarske županije „Krasna zemljo Istro mila“ iako je ostavio mnogo dublji i svestraniji trag. Njegovo je djelovanje na političkom, kulturnom i glazbenom području obilježilo kraj 19. i početak 20. stoljeća u Istri, a tadašnje su prilike, s druge strane, usmjerile njegov životni i glazbeni put.

Bio je pokretač kulturnoga i glazbenoga života u svim mjestima u kojima je živio i radio.

Skladao je veliki broj svjetovne i crkvene glazbe, uglavnom za vokalne sastave (zborove), a od iznimne je važnosti njegov pionirski rad na sakupljanju i melografiranju istarsko-primorskih narodnih napjeva čakavskoga govornoga područja.

ilustracija SJEDNICA SKUPŠTINE Usvojen proračun Istarske županije za 2020. 'težak' 1,68 milijardi kuna

Foto: Istarska županija

– U 2019. je bilo mnogo zbivanja i manifestacija posvećenih Matku Brajši Rašanu, a vrhunac svih aktivnosti je upravo promocija ove knjige – kazao je pročelnik Torbica, koji je iskoristio priliku i zahvalio Gradu Puli i Općini Pićan na pomoći u realizaciji ove knjige, a posebno Zavičajnoj udruzi Matko Brajša Rašan koja je bila jedan od inicijatora projekta.

Najavio je i da će se prava velika promocija knjige održati u Puli 15. siječnja 2020. godine u Svetim srcima u 18 sati, a slijedit će i ona u rodnom Pićnu.

Uspjeh Županije i partnera, sredstva dobili u sklopu Erasmus+ programa financiranja Osmislili najbolji projekt EU da učenike nauče koristiti 3D tehnologiju

Mirjana Grakalić dotaknula se manifestacija i aktivnosti koje su održane do sada, paralelno s pripremom ove monografije:

– Došli smo do spoznaje i do novog materijala Brajšina skladateljskog rada, određenog broja kompozicija za koje do sada nismo znali da postoje tako da će se u Puli 15. siječnja održati dvostruka promocija, ona zbirke notnog izdanja i monografije “Matko Brajša Rašan” – istaknula je Grakalić.

I glazbeni program

– Tijekom našeg znanstvenog istraživanja, upravo nas je najviše zanimao taj preporodni period kad je Matko Brajša bio najaktivniji. Tijekom 19. stoljeća svijest o kulturološkim i jezičnim podjelama i razlikama u Istri je bila sveprisutna i bilo je zanimljivo vidjeti da je glazba bila kudikamo važnija nego što je to danas. Glazba i kultura su općenito imale izuzetno važnu ulogu u političkom pripetavanju tog razdoblja – istaknuo je povjesničar Andrej Bader.

U Vodnjanu održani 15. Dani mladog maslinova ulja, manifestacija s međunarodnim karakterom Istarsko maslinovo ulje – protokolarni dar za hrvatsko predsjedanje Unijom

Ivana Paula Gortan Carlia naglasila je da ne želi otkriti sve što je zapisano u knjizi, već nešto treba ostaviti i za predstavljanje u Svetim srcima, kad će osim promocije dviju zbirki biti i glazbeni program isključivo djela Matka Brajše Rašana. Zahvalila se izdavaču, Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i svima koji su sudjelovali na ovome projektu.