Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Uspjeh Županije i partnera, sredstva dobili u sklopu Erasmus+ programa financiranja

Osmislili najbolji projekt EU da učenike nauče koristiti 3D tehnologiju

Foto: Istarska županija
Projektom 3D FOR VET profesori i učenici iz Hrvatske, ali i partnerskih zemalja naučit će koristiti 3D tehnologije kako bi svoja strukovna znanja mogli prilagoditi potrebama u industriji i gospodarstvu

Kako bi se nadogradila tema 3D printanja u obrazovanju učenika tehničkih znanosti i kako bi joj se prišlo na puno inovativniji način, osmišljen je, putem Erasmus+, poseban program.

Županija daje više od pola milijuna kuna poticaja za samozapošljavanje Radin: Sjajna prilika svim nezaposlenima poduzetna duha da ostvare svoje ideje

Njime se financira oprema, mobilnost i dodatno usavršavanje učenika u 3D printanju. Istarska županija kreirala je međunarodno partnerstvo zahvaljujući dobrim odnosima s europskim regijama, prvenstveno poljskom regijom Malopolska i austrijskom Koruškom. Partneri su osmislili projekt, uključili ustanove za obrazovanje tehničkih zanimanja, aplicirali na Erasmus+ program i ostvarili financijsku podršku EU za planirane aktivnosti, a projekt je na natječaju ocijenjen kao najbolji.

Unapređivanje znanja

S ciljem nadogradnje znanja učenika strukovnih tehničkih škola i omogućavanja njihove bolje pozicije na tržištu rada kroz korištenje 3D tehnologija u formalnom obrazovanju, Javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ s Tehničkom školom Pula, Centrom za istraživanje materijala Istarske županije – METRIS i još četvero europskih partnera sudjeluje u provedbi projekta Strateška partnerstva za razvoj 3D kompetencija - 3D FOR VET.

Projekt 3D FOR VET financiran je u sklopu programa ERASMUS+, Ključna aktivnost 2. Suradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi, a ukupna mu je vrijednost 250.585 eura. Provodit će ga s partnerima: Javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ kao vodeći partner, zatim Koruški fakultet primijenjenih znanosti, Regija Malopolska, Tehnička škola Pula, METRIS - Centar za istraživanje materijala, Javni institut strukovnog obrazovanja i usavršavanja Panevežys iz Litve te Srednja strukovna škola Miechowie iz Poljske.

Projektom će profesori i učenici iz partnerskih zemalja naučiti koristiti 3D tehnologije kako bi svoja strukovna znanja mogli prilagoditi potrebama u industriji i gospodarstvu. Strukovno obrazovanje i usavršavanje u EU je suočeno s potrebom stalne prilagodbe modernizaciji tehnologija u globalnom gospodarstvu. Strukovna zanimanja moraju biti u skladu s tehnološkim i digitalnim napretkom u industriji i gospodarstvu, što zahtijeva modernizaciju strukovnih škola uz korištenje inovativnih metoda i pedagoških pristupa.

U Vodnjanu održani 15. Dani mladog maslinova ulja, manifestacija s međunarodnim karakterom Istarsko maslinovo ulje – protokolarni dar za hrvatsko predsjedanje Unijom

Sudionici projektnih aktivnosti tako imaju priliku upoznati različite sustave strukovnog obrazovanja iz više europskih država, te kroz radionice vidjeti najbolje prakse vezane uz korištenje 3D tehnologija u različitim školama. Time će ojačati svoje kompetencije vezane uz tehnologije, ali i socijalne vještine te unaprijediti znanje engleskog jezika.

U sklopu projekta realizirane su dvije mobilnosti učenika, gdje su učenici škola partnera usavršili znanje o 3D tehnologijama. Prva je održana u travnju 2018. godine, na kojoj je sudjelovalo dvadeset učenika iz Tehničke škole Pula u pratnji dvoje profesora i predstavnice Istarske županije.

U Puli “Dan 3D tehnologija”

Tijekom petodnevnog boravka u Litvi, učenici su imali prilike s litvanskim i poljskim kolegama pohađati trening 3D tehnologija, posjetiti tamošnje tvrtke koje u svom radu koriste 3D printere i skenere, te međusobno razmijeniti novostečena iskustva. Ove su godine učenici iz Litve i Poljske posjetili Pulu te su kroz trening u Tehničkoj školi i Centru za istraživanje materijala METRIS savladali korištenje 3D tehnologija u svakodnevnom radu. Na taj su način učenici stekli kompetencije koje će ih učiniti konkurentnijim prilikom zapošljavanja nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Tijekom dvije godine provedbe projekta održana su tri treninga namijenjena profesorima za korištenje 3D tehnologija: dva na koruškom sveučilištu u Villachu, u Austriji te jedan u Centru za istraživanje materijala METRIS u Puli. Tijekom četverodnevnih treninga profesori su imali prilike usavršiti svoje znanje i vještine o 3D tehnologijama kako bi isto mogli prenijeti svojim učenicima.

Kako bi stečeno znanje mogli usavršiti te prenijeti svojim školskim kolegama Tehnička škola Pula i ostale škole partneri opremljeni su novim 3D printerom i skenerom, koji će koristiti profesorima i učenicima i nakon završetka projekta za usavršavanje znanja i daljnji rad na 3D tehnologijama.

Vodnjan uloženo gotovo tri milijuna kuna Otvoren prvi zdravstveni objekt sagrađen u Istri nakon gotovo 30 godina

Narednih mjeseci planira se izrada i objava Priručnika za izvođenje praktičnih radionica na 3D printeru koji će poslužiti kao edukativni materijal prilikom izvođenja i demonstriranja praktičnih vježbi na kupljenoj 3D opremi i koji će moći koristiti bilo tko zainteresiran za temu, neovisno iz koje zemlje dolazi. Priručnik će biti dostupan široj javnosti na više europskih jezika, te će osim praktičnih vježbi sadržavati i kratak pregled upotrebe suvremenih tehnologija u partnerskim strukovnim školama.

Na proljeće će se u Puli organizirati manifestacije pod nazivom „Dan 3D tehnologija“ s ciljem promicanja korištenja suvremenih tehnologija temeljenih na iskustvima u partnerskim institucijama te širenja rezultata projekta drugim školama.