Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
uloženo gotovo tri milijuna kuna

Otvoren prvi zdravstveni objekt sagrađen u Istri nakon gotovo 30 godina

Vodnjan
Foto: Istarska županija
U zdravstvenoj stanici predviđene su dvije ordinacije obiteljske medicine, stomatološka ordinacija, patronažne sestre, te djelatnosti zdravstvene njege u kući

U Vodnjanu je upriličeno svečano otvorenje Zdravstvene stanice, prvog zdravstvenog objekta sagrađenog u Istri nakon gotovo 30 godina. Brojnim uzvanicima na svečanosti su se obratili zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić te ravnateljica Istarskih ljekarni Ivanka Živković.

Županija svoj Centar kompetencija u turizmu vrijedan 35 milijuna kuna kandidirala na fondove EU Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu preuredit će u moderan Centar

Jednako financiranje

Župan Radin uvodno je rekao da nekadašnje ordinacije u Vodnjanu, zbog derutnog stanja, veličine i lokacije na kojoj su se nalazile, nisu udovoljavale potrebama adekvatne zdravstvene skrbi za građane. Istarska županija, Istarski domovi zdravlja i Grad Vodnjan zajednički su prepoznali potrebu za gradnjom i opremanjem novih ordinacija, koje će udovoljavati suvremenim zdravstvenim standardima i kriterijima za provođenje zdravstvene zaštite na području Grada Vodnjana.

– S ciljem gradnje nove zdravstvene stanice u Vodnjanu u veljači 2017. godine potpisan je Sporazum o izgradnji i opremanju novih ordinacija Istarskih domova zdravlja u Vodnjanu. Brojna su kapitalna ulaganja u područje zdravstva i socijalne skrbi diljem Istre, a izuzetno vrijedna investicija na području primarne zdravstvene zaštite je upravo ovaj projekt Zdravstvenog centra u Vodnjanu, kao zajedničko ulaganje Istarske županije, Grada Vodnjana i Istarskih domova zdravlja – istaknuo je župan Radin.

Udruženim snagama Istarska županija i Istarski domovi zdravlja financiraju, u jednakim omjerima, gradnju i opremanje zgrade. Istarski domovi zdravlja su osigurali sredstva kreditnim zaduživanjem na sedam godina, čiju će otplatu, u jednakom omjeru dijeliti Istarski domovi zdravlja i Istarska županija. Vrijednost ulaganja ukupno iznosi 2,973.000 kuna, od čega se na radove i projektnu dokumentaciju odnosi 2,717.769 kuna, te na opremu 255.231 kuna.

jedna od 22 zbirke Muzeja – Zbirka zvona Predstavljen projekt Muzeja Grada Pazina 'Kad zazvone zvona…'

Župan Radin zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu.

– Svi mi smo korisnici usluga doma zdravlja i zadovoljstvo je kad znamo da dolazimo u ljepše prostore s novom opremom. To je na obostrano zadovoljstvo; nas pacijenata i medicinskog kadra – dodao je župan Radin.

Ravnatelj Ante Ivančić pozdravio je sve okupljene na svečanosti, izrazio veliko zadovoljstvo svime učinjenim na ovom projektu i zahvalio svima koji su doprinijeli izgradnji zdravstvene objekta.

– Sama zdravstvena stanica površine je 360 četvornih metara, predviđenih za dvije ordinacije obiteljske medicine, jednu stomatološku ordinaciju, prostor za patronažne sestre, te prostore djelatnosti zdravstvene njege u kući. U sklopu objekta bit će i prostor za zdravstvenu edukaciju – pojasnio je ravnatelj IDZ-a.

Županija kontinuirano ulaže u razvoj gospodarstva nizom segmenata Već kod osnovaca potiču razmišljanje o tržištu rada i lakšem zapošljavanju

Grad Vodnjan ustupio je zemljište, financirao izradu projekta, uređenje parkirališta i okoliša u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna te je prenio pravo građenja Istarskim domovima zdravlja i pravo raspolaganja objektom, bez naknade, na rok od 35 godina.

Kapitalni projekt

Gradonačelnik Vitasović naglasio je da je Grad Vodnjan, u povodu današnjeg svečanog otvaranja, kupio laboratorijsku opremu za novi Zdravstveni centar u vrijednosti od 75 tisuća kuna.

Uz zdravstvenu stanicu, tu je i nova ljekarna, kapitalni projekt koji su u potpunosti financirale Istarske ljekarne vlastitim sredstvima, a čija ukupna vrijednost prema riječima ravnateljice Ivanke Živković iznosi 3,7 milijuna kuna.