Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Županija kontinuirano ulaže u razvoj gospodarstva nizom segmenata

Već kod osnovaca potiču razmišljanje o tržištu rada i lakšem zapošljavanju

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL/Ilustracija
Upravo počinju radionice za konobare/ice i sobare/ice, odnosno specijalizirani tečajevi stranih jezika u 4 istarska grada (engleski, njemački i talijanski jezik) za nezaposlene pripadnike ranjivih skupina

Brojne su mjere koje Istarska županija kontinuirano provodi radi pomoći istarskom gospodarstvu, bilo da govorimo o kreditnim linijama, dodjeli potpora za poticanje razvoja poduzetništva, poticanju samozapošljavanja, ulaganju u poduzetničke zone bilo inkubatorima. Međutim, posebno su važni projekti u gospodarstvu, čiju su realizaciju omogućili Europski fondovi, pogotovo kad govorimo o istarskim gradovima i općinama čija proračunska sredstva ne bi bila dostatna da se samostalno upuste u te projekte.

ULAGANJE HRVATSKIH CESTA Dva kružna toka, rekonstrukcija državne ceste...

Zahvaljujući njima, ulagalo se u gospodarski razvoj, poduzetništvo i MSP, industriju i regionalni razvoj, kao i dodatno osnaživalo međunarodnu suradnju.

Jedan od projekata EU koji je u tijeku jest i REI II, koji provodi Istarska županija, a predstavlja nastavak projekta REI (Raising Employment in Istria) iz 2016. Ukupna mu je vrijednost gotovo 2 milijuna kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Osnovni je cilj projekta razvoj politika zapošljavanja na regionalnoj razini sukladno potrebama gospodarstva, socijalno uključivanje ranjivih skupina, suradnja javnog i privatnog sektora u upravljanju ljudskim potencijalima, kao i osiguranje financiranja i funkcioniranja Vijeća tržišta rada Istarske županije.

Nakon što je izrađena Evaluacija Strategije razvoja ljudskih potencijala IŽ-a 2016. – 2020., započelo se s procesom izrade Strategije razvoja ljudskih potencijala IŽ-a 2021. – 2027., u koju će biti uključeni svi ključni dionici na tržištu rada s područja županije. Strategijom, koja je jedna od glavnih aktivnosti projekta, definirat će se budući prioriteti i mjere ključne za stvaranje konkurentne radne snage, sukladno zahtjevima sve izazovnijeg tržišta rada.

Održana fokus grupa u sklopu EU projekta RECOLOR Labin kao uspješan primjer održivog turizma

Brojne radionice

Dodatna je vrijednost projekta poticanje poduzetništva uz pomoć Fonda za potpore male vrijednosti za samozapošljavanje koji predviđa 552.000 kuna za nezaposlene osobe koje žele otvoriti tvrtku ili obrt te se samozaposliti. U sklopu iste aktivnosti, projektom su osigurana i dodatna sredstva za poslovno mentoriranje korisnika mjere za samozapošljavanje.

Ovisno o tipu problema i sektoru poslovanja s kojima će se poduzetnici susresti, bit će im dostupni stručnjaci koji će ih savjetovati. Nadalje (mladi do 30 godina, žene, osobe s invaliditetom), koji će zahvaljujući njima povećati svoje kompetencije za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva. Tu su i radionice na temu samozapošljavanja namijenjene učenicima završnih razreda srednjih škola. Cilj je radionica upoznati učenike s pojmom samozapošljavanja te mogućnostima koje im se pružaju, pravnim aspektima osnivanja poslovnih subjekata i samozapošljavanja te dostupnim izvorima bespovratnih sredstava. Na taj se način želi razvijati pozitivan poduzetnički duh te potaknuti nove ideje koje bi mogle rezultirati usmjeravanjem učenika prema samozapošljavanju.

Tradicionalni prijam čelnika Istarske županije, Grada Pule i PU istarske u povodu Dana policije Istra je sve sigurnija regija; svi oblici kriminala u znatnom su padu

U sklopu aktivnosti projekta pod nazivom “Intervencije na tržištu rada Istarske županije za učenike završnih razreda osnovnih škola“ bit će organiziran Dan karijera. Na događaju će biti promocija deficitarnih zanimanja na kojem će učenici imati prilike razgovarati s obrtnicima te ih tako bolje upoznati pa si samim time olakšati odabir budućeg zanimanja, odnosno upis u srednju školu. Kao što je i prije spomenuto, u sklopu aktivnosti projekta pod nazivom „Održivo funkcioniranje Vijeća tržišta rada Istarske županije“ osigurana su sredstva za funkcioniranje krovne organizacije za područje ljudskih potencijala na području Istarske županije, Vijeće tržišta rada Istarske županije, u kojem je Županija putem Upravnog odjela za gospodarstvo u svojstvu tehničkog tajništva.

Dobra praksa

Aktivnostima poput radionica koje su namijenjene članovima Vijeća tržišta rada Istarske županije, a koje su tematski vezane za sustav upravljanja i praćenja ljudskih potencijala na tržištu rada Istarske županije te provedbu aktivnih mjera za zapošljavanje s posebnim naglaskom na ranjive skupine, dodatno se osnažilo znanjima i vještinama potrebnima za njihov daljnji rad, osobito u području izrade Strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije 2021. – 2027.

Županijska Turistička zajednica naručila izradu studije „Privatni smještaj Istarske županije“ Prvi u Hrvatskoj staju na kraj velikom rastu privatnog smještaja

Nakon provedenih studijskih putovanja u druge zemlje članice EU u Portugal (Lisabon) i u regiju Emilia-Romagna (Bologna), odnosno upoznavanja s primjerima dobre prakse, sudionici putovanja moći će osmisliti nove, inovativne modele razvoja ljudskih potencijala.