Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Županijska Turistička zajednica naručila izradu studije „Privatni smještaj Istarske županije“

Prvi u Hrvatskoj staju na kraj velikom rastu privatnog smještaja

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Na području Istre, kapaciteti u privatnom smještaju, uspoređujući 2010. sa 2017. godinom, porasli su čak 50,6 posto. Cilj je prioritet diversifikacija i povećanje kvalitete smještaja kod privatnih iznajmljivača kako bi oni koji se bave time ili žive od toga, bili i dalje konkurentni

Privatni smještaj u Hrvatskoj raste najbrže u odnosu na druge kapacitete, a u posljednjih petnaest godina ukupni se kapacitet udvostručio. Zadnje tri godine ukupni kapacitet privatnog smještaja raste dvoznamenkastom prosječnom stopom od 10,7 posto godišnje. Naime, s oko 20 posto udjela 90-ih godina, privatni smještaj dosegnuo je gotovo 60 posto udjela u 2016. godini, a udio se hotelskog smještaja smanjio za 50 posto u odnosu na taj period.

Europskim projektima do revitalizacije bogate istarske kulturne baštine Srce Istre otkrilo je ruralna područja, a promovirani su i muzeji, freske...

U zadnjih dvadeset godina čak 97 posto ukupnog prirasta kapaciteta generirao je privatni smještaj. Konkretno što se Istre tiče, uspoređujući 2018. s 2017. godinom, kapacitet u privatnom smještaju porastao je za 11 posto. Uspoređujući, pak, 2017. s 2010. godinom, kapacitet u privatnom smještaju porastao je za čak 50,6 posto. Trenutačno privatni smještaj previše raste u odnosu na druge kategorije smještaja, a regulatorni i zakonodavni okviri pogoduju daljnjoj ekspanziji privatnih kapaciteta. Upravo iz tog razloga Turistička zajednica Istarske županije je naručila izradu studije „Privatni smještaj Istarske županije“. Cilj je identifikacija mogućih te potrebnih smjerova djelovanja kako bi se mogli i dalje razvijati, ali i podići razinu konkurentnosti ovog turističkog proizvoda. Naime, Istarska se županija, planirajući daljnji razvoj turizma, rukovodi načelima održivog razvoja.

Nužno je, stoga, definirati razvojne smjernice za segment privatnog smještaja jer je strateški opasno i neodgovorno zanemariti postojeće trendove u tom segmentu turizma. Studijom će se, dakle, ispitati postojeće stanje privatnog smještaja u Istri što će biti podlogom za definiranje smjernica i preporuka za daljnje upravljanje. Također, valja naglasiti kako je prioritet diversifikacija i povećanje kvalitete smještaja kod privatnih iznajmljivača kako bi oni koji se bave time ili žive od toga, bili i dalje konkurentni.

Završen još jedan EU projekt u Istri: Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Batelića - Raša Dotrajala zgrada nakon 80 godina postojanja, zasjala u novom sjaju

Jedan od projekata koji Županija provodi upravo s tim ciljem je Ecodomus; eko prijateljski privatni smještaj. Projekt je usmjeren na male turističke smještajne objekte, a njime se želi poticati privatne iznajmljivače na diversifikaciju i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. Osnovne karakteristike EcoDomus smještaja su: društvena i ekološka odgovornost; cjelovita zaštita okoliša i zdravlja; korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje; korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda; korištenje prirodnih materijala štednja vode i energije; sortiranje i recikliranje otpada. Ovogodišnja novina je i brošura „Istra ecoxperience - Sve eko iz Istre“, a riječ je o prvoj brošuri o eko prijateljskim sadržajima u Istri. Brošura je nastala s ciljem promocije održivog razvoja turizma, informiranja o postojećim eko prijateljskim sadržajima u Istri, praćenja trendova u svijetu, te osvješćivanja o važnosti ekologije i umrežavanja dionika ekološke ponude u Istri. Namijenjena je domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, ali i upoznavanju turista s takvom ponudom u Istri, kako bi na jednom mjestu dobili informacije o svim eko prijateljskim sadržajima i ponudi.

Županija za provedbu programa „Istramedic 2019“ osigurala 200.000 kuna Povoljni krediti za liječnike i medicinsko osoblje s kamatom do najviše tri posto Županija želi zaštititi boškarina Burger od mesa boškarina danas je tražen i u najboljim restoranima u Europi