Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Završen još jedan EU projekt u Istri: Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Batelića - Raša

Dotrajala zgrada nakon 80 godina postojanja, zasjala u novom sjaju

1/3
Foto: Istarska županija
Projekt je vrijedan 5,369 milijuna kuna, od čega je Istarskoj županiji vraćeno bespovratnih 1,2 milijuna kuna

U prostorijama Osnovne škole Ivana Batelića - Raša nedavno je održana završna konferencija u okviru projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Batelića – Raša, sukladno Operativnom programu “Konkurentnost i kohezija” 2014. - 2020. kojom je označen završetak ovog vrijednog projekta.

Županija za provedbu programa „Istramedic 2019“ osigurala 200.000 kuna Povoljni krediti za liječnike i medicinsko osoblje s kamatom do najviše tri posto

Radovi na energetskoj obnovi obuhvatili su toplinsku izolaciju dijela poda, ravnih krovova iznad grijanog prostora, stropa prema negrijanom podrumu i vanjskom prostoru te vanjskih zidova, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnju termostatskih ventila, ventilacije prostora i djelomične klimatizacije, te odvajanje grijanja škole i dvorane. Projektom je izvršena ugradnja dizala i izvedba rampe. Planiranim zahvatom potrebna toplinska energija za grijanje centralne zgrade u odnosu na postojeću smanjuje se za oko 65 posto, a izvedbom nove rasvjete ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosit će oko 37 posto.

Nakon provedbe energetske obnove zgrada iz energetskog razreda C prelazi u energetski razred A.

Ravnateljica škole Greis Franković zahvalila se svima koji su bili uključeni u projekt.

Foto: Istarska županija

- Nakon 80 godina postojanja Osnovna škola Ivana Batelića - Raša konačno je zasjala u punom sjaju, onom estetskom, ali i funkcionalnom. Za sve nas ovo jako puno znači. Izuzetno smo ponosni što smo već dotrajalu školsku zgradu uspjeli ovako kvalitetno obnoviti. Obnova nas je dodatno motivirala i potaknula da nastavimo put ka podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog rada. a sve kako bi učenici i nastavnici radili u uvjetima primjerenim 21. stoljeću i kako bi ostvarili još veće uspjehe i rezultate – kazala je ravnateljica Greis Franković.

smjer drvodjeljski tehničar dizajner Nakon dvije godine 'pauze' Tehničku školu Virovitica pohađat će 20 učenika

Viša savjetnica za kapitalnu izgradnju u UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu istarske županije Vesna Sagaj upoznala je prisutne s tehničkom stranom projekta.

- Vjerujemo da ovo kapitalno ulaganje u školsku zgradu, kao i prethodna izvršena ulaganja u školu doprinose ostvarivanju boljih uvjeta obrazovanja i rada učenicima, nastavnicima i svim zaposlenicima škole te da će svima njima vrijeme provedeno u ovoj školi ostati u najljepšem sjećanju - istakla je Sagaj.

Foto: Istarska županija

Načelnica Općine Raša Glorija Paliska kazala je da je priveden kraju jedan jako lijep i hvalevrijedan posao.

- Put od tisuću milja započinje prvim korakom. I to je rečenica koja se zaista može primijeniti u ovom svečanom trenutku. Od 2014. godine smo sređivali i rješavali imovinsko-pravne odnose, znajući da je to preduvjet za bilo kakvu obnovu. Projekt obnove je bio velik i zahtjevan, čekali smo ga čak 80 godina. Danas, pet godina kasnije smješkamo se zadovoljno i sa zahvalnošću gledamo prema Istarskoj županiji i prema svima uključenima u proces obnove - poručila je načelnica.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5,369.398,02 kune, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu od 3.248.271,45 kuna, te se Istarskoj županiji dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 1,219.088,22 kune.

Klupe su postavljene uz šetnicu plaže Badel Priče s fažanske rive Pet klupa u čast velikog maestra

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radovi na energetskoj obnovi započeli su u listopadu 2018. godine i završeni su u travnju 2019. godine, a projekt se provodi u razdoblju od 22. studenog 2016. do 7. kolovoza 2019. godine.

Podsjetimo, Istarska županija u proteklih pet godina provodi projekte energetske obnove i adaptacije zgrada osnovnih i srednjih škola ukupne vrijednosti od 24 milijuna kuna. Naime, učinkovitom energetskom politikom želi se smanjiti potrošnju energije i spriječiti gubitak energije, te smanjiti smanjiti emisiju CO2 u atmosferu.

Ove godine u projektu sudjeluje 25 vrtića, 45 osnovnih i 22 srednje škole Zavičajnom nastavom županija pridonosi očuvanju regionalnog identiteta i posebnosti Istre Na Festivalu znanosti djeca pokazuju što znaju o zavičaju i upoznaju mjesta u Istri