Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Županija za provedbu programa „Istramedic 2019“ osigurala 200.000 kuna

Povoljni krediti za liječnike i medicinsko osoblje s kamatom do najviše tri posto

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Kreditna linija podrazumijeva kupnju stana/obiteljske kuće, gradnju obiteljske kuće, dovršenje, dogradnju, nadogradnju, rekonstrukciju i refinanciranje stambenog kredita te adaptaciju stambenog objekta

I Istra se priključila županijama te jedinicama lokalne samouprave koje provode mjere zadržavanja medicinskog osoblja na svom području. Naime, Istarska je županija objavila javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu kredita prema programu kreditiranja „Istramedic 2019“. Kako je uvodno naglasila zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar, izgradnja nove Opće bolnice u Puli je svakako najznačajniji projekt za istarsko zdravstvo, a svi s nestrpljenjem očekujemo novu, modernu i suvremeno opremljenu bolnicu.

Županija želi zaštititi boškarina Burger od mesa boškarina danas je tražen i u najboljim restoranima u Europi

Suradnja s četiri banke

– Uz zdravstvenu infrastrukturu, koja je osnova pružanja adekvatne skrbi pacijentima, najvažnija su karika medicinski kadrovi. Nedostatak liječnika i drugog medicinskog osoblja gorući je problem u Hrvatskoj, koji nažalost nije zaobišao ni našu županiju. Upravo s ciljem njegovog ublažavanja, Istarska županija je koncem prošle godine donijela Program mjera za osiguravanje potrebnih ljudskih resursa u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač – kazala je zamjenica župana.

Jedna od tih mjera je kreditna linija „Istramedic 2019“ putem koje Istarska županija osigurava povoljnije uvjete stambenih kredita za zdravstvene radnike koji su zaposleni u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač.

Foto: Istarska županija

– Istarska županija je 29. srpnja objavila javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu kredita prema programu kreditiranja „Istramedic 2019“ te i ovim putem pozivamo zdravstvene radnike da se prijave. U ovogodišnjem Proračunu za tu smo svrhu osigurali 200.000 kuna i sklopili smo ugovore o suradnji s četiri poslovne banke – Istarskom kreditnom bankom Umag d.d., Erste&Steiermarkische bank d.d., Zagrebačkom bankom d.d. i Privrednom bankom Zagreb d.d. Temeljem ugovora s bankama, kamatne stope neće prelaziti tri posto – nastavila je Ćakić Kuhar.

Prevencija i liječenje ovisnosti jedan je od javnozdravstvenih prioriteta Istarske županije Kroz preventivne programe lani je prošlo više od 600 djece i 226 roditelja

Kreditna linija namijenjena je svim zdravstvenim radnicima zaposlenima u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Istarska županija. Liječnici deficitarnih struka smatraju se prioritetom ovog programa radi osiguravanja nesmetanog rada zdravstvenih ustanova.

Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije nadležan je za operativno provođenje ove kreditne linije na što se osvrnula i v.d. pročelnice Elena Božac Čujić.

– Liječnici deficitarnih struka smatraju se prioritetom, a ako zadovolje uvjete poziva, imat će pravo na subvenciju dijela kamate stambenog kredita u visini od 1,5 posto. Ostali zdravstveni radnici ostvarit će pravo na povoljnije uvjete kreditiranja bez dodatnog subvencioniranja kamate – istaknula je Božac Čujić.

Ove godine u projektu sudjeluje 25 vrtića, 45 osnovnih i 22 srednje škole Zavičajnom nastavom županija pridonosi očuvanju regionalnog identiteta i posebnosti Istre Na Festivalu znanosti djeca pokazuju što znaju o zavičaju i upoznaju mjesta u Istri

Visine iznosa stambenih kredita nisu ograničene, osim u dijelu u kojem Istarska županija subvencionira kamate. Istarska županija subvencionirat će iznose stambenih kredita do 750.000 kuna do maksimalnog perioda od sedam godina.

S obzirom na to da je ova kreditna linija namijenjena potrebama stambenog zbrinjavanja zdravstvenih radnika, podrazumijeva kupnju stana/obiteljske kuće, gradnju obiteljske kuće, dovršenje, dogradnju, nadogradnju, rekonstrukciju i refinanciranje stambenog kredita, te adaptaciju stambenog objekta.

I studentske stipendije

Zahtjevi se podnose direktno odabranoj poslovnoj banci na obrascu zahtjeva za kredit kojeg daje banka, a prilaže se dodatna dokumentacija navedena u samom javnom pozivu i programu “Istramedic 2019”, koji su dostupni na službenim internetskim stranicama Istarske županije.

Podnositelji zahtjeva obvezni su priložiti potvrdu o zaposlenju u zdravstvenoj instituciji u vlasništvu Istarske županije radi ostvarivanja prava iz kreditne linije “Istramedic 2019”.

Javni poziv bit će otvoren do 31. prosinca 2019. godine, a za subvencionirane kredite dodatni uvjet je do iskorištenja sredstava koja su osigurana u proračunu Istarske županije za 2019. godinu.

Klupe su postavljene uz šetnicu plaže Badel Priče s fažanske rive Pet klupa u čast velikog maestra

Na samome kraju, zamjenica župana napomenula je i kako se za djelatnike zdravstvenih ustanova, odnosno liječnike i zdravstvene radnike, čiji je osnivač Istarska županija već provodi mjera privremenog zbrinjavanja po beneficiranim uvjetima (stan na korištenje ili sufinancirana stanarina). Tu mjeru trenutačno koristi 26 liječnika (dodatnih šest u planu) i dva zdravstvena radnika (još jedan u planu).

– Najavila bih i kako je u finalnoj fazi pripreme i posebna linija za studentske stipendije, a koja će biti namijenjena za deficitarna zanimanja u zdravstvu. U tu svrhu Istarska županija u 2019. godini planira izdvojiti dodatnih 200.000 kuna. Vjerujem kako će sve navedene mjere koje poduzimamo polučiti željene rezultate i kako će naši građani imati zavidnu razinu zdravstvene usluge, kakvu i zaslužuju – zaključila je.

Županija putem 44 projekta privukla više od 138 milijuna kuna za prometnu infrastrukturu Žele graditi i terminal za pomorski putnički promet