Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Županija želi zaštititi boškarina

Burger od mesa boškarina danas je tražen i u najboljim restoranima u Europi

1/4
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Trebalo je puno truda i sustavnog rada kako bi od životinje koja se koristila za rad na polju i tegljenje kamenja za gradnju kuća počeo uzgoj boškarina u gurmanske svrhe

Bilo je potrebno gotovo 25 godina za obnavljanje broja grla autohtonog istarskog goveda, čime je boškarin spašen od izumiranja. Danas se uzgaja u gastronomske svrhe i sveukupno broji oko 2500 grla uglavnom zahvaljujući Istarskoj županiji koja je pokrenula nekoliko programa za zaštitu uzgoja boškarina s Agencijom za ruralni razvoj Istre - AZRRI. 
Trebalo je puno truda i sustavnog rada kako bi od životinje koja se koristila za rad na polju i tegljenje kamenja za gradnju kuća počeo uzgoj boškarina u gurmanske svrhe.

Mario Udovičić iz malenog istarskog sela Radetići doveo je najvećeg sajamskog vola Boškarina teškog više od 1300 kilograma; Jesenski međunarodni bjelovarski sajam Boškarin i solarni sustav za navodnjavanje zvijezde u Gudovcu

Dobivanje oznake izvornosti

Danas je meso istarskog goveda prepoznato u cijeloj Istri, ali i šire, kako u najboljim restoranima diljem Hrvatske, tako i u području koje turistički gravitira Istri, a to su Slovenija, sjeverna Italija, Austrija, Mađarska, Njemačka i ostale zemlje u okruženju.
Programom valorizacije mesa istarskog goveda koji AZRRI koristi i za vrhunske suhomesnate proizvode, osim za rezove „svježeg“ zrelog mesa te danas vrlo popularnu i traženu namirnicu - burger, potražnja je svakog dana sve veća. To omogućava našim uzgajivačima povećanje proizvodnje i veću ekonomsku isplativost samog uzgoja.

U postupku je dobivanje i zaštićene oznake izvornosti (ZOI) za meso istarskog goveda boškarina na nivou RH, a potom i na nivou cijele Europske unije, čime će se mesu dati veću vidljivost, prepoznatljivost, garanciju podrijetla i kvalitete, što će u konačnici omogućiti lakšu prodaju i promociju na nivou cijele Europske unije.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

požeško-slavonska županija U Velikoj održana 10. gastro manifestacija 'Najduži stol u Hrvata'

Danas Istarska županija ima u planu određenim projektima zaštititi i povećati broj grla istarske ovce, istarske koze, istarskog magarca, istarske kokoši te istarskog goniča.
Za svaku vrstu izradit će se poseban uzgojni program te tako sistematski, stručno, znanstveno i ekonomski pristupiti valorizaciji pojedine pasmine. Prva je na redu istarska koza, planira se osnovati nekoliko matičnih stada kod naših najboljih uzgajivača te bi se selekcijom i reprodukcijom dobivao podmladak. Takav podmladak davali bi našim uzgajivačima na daljnji uzgoj, a oni bi kroz neko vrijeme bili dužni vratiti isto toliko bređih koza koje bi davali dalje sljedećim uzgajivačima. Sve aktivnosti provodio bi AZRRI, te bi vodio evidenciju i selekciju samih rasplodnih grla. Putem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre povoljnim kreditima financirat će se gradnja staja za koze kao i izmuzišta i mini sirane.

Danas je veliki trend potrošnje kozjeg mlijeka i prerađevina, pa se s pravom očekuje da bi takva proizvodnja trebala biti isplativa, samim time što postoje brojni dokazi o vrhunskoj kvaliteti kozjeg mlijeka koje je i iznimno zdravo.

Posjetitelji će moći kušati sva vina koja budu pristigla na ocjenjivanje MoslaVina Kutina održat će se 31. svibnja i 1. lipnja Dvodnevni festival izvornih sorti vina nudi kulturne, zabavne i gastronomske sadržaje

Na cijeni autohtoni proizvodi

Također, navedenim projektima želi se zadržati stanovništvo u ruralnim područjima, kao i stvoriti dodatnu vrijednost turističkoj ponudi budući da su danas na cijeni upravo autohtoni, lokalni proizvodi, te ekološka proizvodnja. Gosti sve češće, zapravo, žele obilaziti malene lokalne farme, OPG-ove koji se bave uzgojem domaćih namirnica ili drže stoku, kako bi i sami doživjeli dio svakodnevice i prisustvovali nekim od obaveza i dnevnih poslova lokalnih farmera, ali i kupili domaći proizvod direktno od proizvođača.