Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
MoslaVina Kutina održat će se 31. svibnja i 1. lipnja

Dvodnevni festival izvornih sorti vina nudi kulturne, zabavne i gastronomske sadržaje

Posjetitelji će moći kušati sva vina koja budu pristigla na ocjenjivanje
1/3
Foto: Grad Kutina
Posebno mjesto na festivalu ima škrlet - autohtona moslavačka sorta i prva brendirana hrvatska izvorna sorta vina

U najvećem gradu vinorodne Moslavine – Kutini, 31. svibnja i 1. lipnja održavat će se manifestacija MoslaVina Kutina. Ovaj ulični festival uključuje tradicionalnu, ove godine 26., Izložbu vina Hrvatske i vina izvornih sorti, vinske degustacije, kuću škrleta te brojne atraktivne kulturno-zabavne i gastronomske sadržaje.

Nastavlja se energetska obnova u Kutini, nova je vrijedna 4,25 milijuna kuna Uređuje se vrtić “Maslačak”, radovi i za vrijeme ljetnih praznika

Izvorne sorte

– Brend Moslavine svakako je vino škrlet – nektar s Moslavačkog gorja, svježeg, harmoničnog okusa, koji će vam zasigurno ostati u sjećanju. Ujedno je i prva brendirana hrvatska izvorna sorta. Ova vinska sorta, poznata pod nazivima i ovnek žuti, ovnek slatki ili škrtec, svoje ime duguje njemačkoj riječi scharlach (šarlah – osip kože crvenim mrljama), jer upravo tako izgledaju bobice škrleta u punoj zrelosti kada na sunčanoj strani dobije ljubičasto-crvenkaste pjegice pa cijeli grozd izgleda kao da se osuo crvenkastim mrljama. Odlike vina iz sorte škrlet su lepršavo, elegantno tijelo, diskretnog do intenzivnog cvjetnog mirisa koji se nadopunjuje mirisima agruma, jabučastog i koštičavog voća te laganim herbalnim notama – pojašnjava direktorica Turističkog ureda TZ Grada Kutine Ivana Grdić, opisujući odlike jednog od zaštitnih znakova moslavačkog kraja.

Sufinanciranje projekata Potpore udrugama branitelja iz Domovinskog rata

Festival je posvećen izvornim moslavačkim i hrvatskim sortama, ali nudit će i brojna vina ostalih hrvatskih regija i susjednih zemalja. Za posjetitelje se pripremaju posebni programi vođenih kušanja vina, Večer škrleta, cooking show programi, vinske igre i glazbeni programi. U večernjim satima atmosferu će dodatno podići nastupi Jasmina Stavrosa i Prljavog kazališta.

Kako je najavljeno, najveći moslavački vinari i njihovi gosti predstavit će se na posebnom izložbenom prostoru, a posjetitelji će moći kušati sva vina pristigla na ocjenjivanje.

– Kako je ovaj festival specijaliziran za ocjenjivanje sorte škrlet, ove godine organizatori će okruniti kralja škrleta, koji će uz krunu i žezlo zasjesti na svoj tron i godinu dana vladati „Kraljevinom Škrleta – Moslavinom“ – dodaje Ivana Grdić.

Romska zajednica Prezentiran Akcijski plan za Rome u Kutini

Prijevoz iz Zagreba

Uz posebno osmišljene programe, u Kutini možete provesti cijeli vikend jer su pripremili dvodnevni vinski maraton na dva kotača, vinsku biciklijadu, a za sve goste iz Zagreba 1. lipnja organiziran je prijevoz na Festival vina u Kutinu. 

Dan planeta Zemlje na biciklu u Moslavini Više od tisuću biciklista na tradicionalnoj biciklijadi u povodu Dana planeta Zemlje