Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Romska zajednica

Prezentiran Akcijski plan za Rome u Kutini

Foto: Grad Kutina
Obrazovanju smo posljednjih godina dali poseban naglasak i tu su jasno vidljivi iskoraci - rekao je gradonačelnik

Akcijski plan za Rome, usvojen na nedavnoj 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Kutine prezentiran je na prošlotjednom sastanku u gradskoj vijećnici. Na njemu su sudjelovali gradonačelnik Zlatko Babić sa suradnicima te saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednica Saveza Roma u RH Suzana Krčmar te predstavnici romske zajednice u Kutini.

Veljko Kajtazi Savez Roma Sisački Romi prvi dobivaju višenamjensko sportsko igralište

– Akcijski plan dio je Nacionalne strategije za Rome koji je trebalo donijeti i prije, no taj plan nije postojao i sada smo ga donijeli. Ono što moram naglasiti je činjenica da smo mi u Gradu Kutini provodili brojne aktivnosti usmjerene na boljitak romske zajednice, neovisno o izostanku strategije kao dokumenta. Obrazovanju smo posljednjih godina dali poseban naglasak i tu su jasno vidljivi iskoraci. Radi se na legalizaciji, poboljšanju komunalne infrastrukture, a strategija je podloga i put da se sve lakše realizira – rekao je gradonačelnik naglasivši dobru suradnju s romskom zajednicom te zajedničko rješavanje postojećih problema.

U Capraškim poljanama živi oko 1200 Roma među kojim je i više od 500 djece za mlade Romi dobili prvo sportsko igralište u Capaškim poljanama

– Narodni dom smo počinjali, došli smo do određenog stupnja s bivšim gradonačelnicima i stali. Ne znam zašto smo stali, ali očekujem da ćemo sada to nastaviti i završiti zajedno. Poznato mi je da dolazi do oštećenja doma, no to je i svojevrstan revolt jer projekt predugo stoji. Radit ćemo na rješavanju tog problema – rekao je Kajtazi koji očekuje sufinanciranje Narodnog doma kroz proračun, što će sigurno utjecati na kvalitetu života ovdašnjih Roma.