Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Dan planeta Zemlje na biciklu u Moslavini

Više od tisuću biciklista na tradicionalnoj biciklijadi u povodu Dana planeta Zemlje

1/3
Foto: Grad Kutina
Na cilju kod jezera Bajer za bicikliste je organizirana bogata gastronomska ponuda

I ove je godine velik broj biciklista sudjelovao na tradicionalnoj, 17. po redu, biciklijadi koja se u Kutini održava u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje. Rekreativno-ekološka biciklijada pod nazivom „Dan planeta Zemlje na biciklu u Moslavini“ i koju organizira Turistička zajednica grada Kutine s partnerima privukla je više od 1000 biciklista iz svih dijelova Hrvatske.

KARLOVAČKA BICIKLIJADA 'Ovogodišnja je poruka '67 je previše' i sudionici će na staru i cilju biciklijade moći potpisati peticiju na tu temu'

Spoj Moslavine i Slavonije

Ove godine posjetiteljima su bile u ponudi tri staze, duža za iskusne bicikliste (42 km), kratka obiteljska vožnja (15 km) i adrenalinski avanturistički put (45 km).

Duža ruta spojila je Moslavinu i zapadnu Slavoniju. Uz pratnju prekrasnog krajobraza u kojem se spajaju ruralna arhitektura i industrijska baština, podno kolijevke naftne industrije, pitoresknim seocetom Piljenice, te kroz srednjovjekovno mjesto Kraljeva Velika – do Lipovljana, mjesta brojnih nacionalnih manjina, poznato po mirisu lipa, ribnjacima, šumama i najpoznatijem mještaninu Josipu Kozarcu.

Foto: Grad Kutina

Kraća obiteljska ruta vodila je do Prijamnog centra Repušnica – moslavačkih vrata u Park prirode Lonjsko polje. Biciklisti su imali priliku istražiti sam centar i njegovu ponudu, a usput i odvesti se malo dublje u Lonjsko polje i uživati u pogledima na jedno od rijetkih područja u Europi na kojem se odvija tradicionalno stočarstvo.

Ugovor s ministarstvom Za cikloturizam stiže 337.200 kuna

Adrenalinska ruta vodila je do najvišeg vrha Moslavačke gore – Humke. Ruta je spojila gradske i šumske putove, preko vinskih cesta, pokraj zanimljive građevinske baštine pa sve do ostataka starih samostana.

Cilj svih ruta organiziran je na prostoru jezera Bajer, gdje je organizirana ugostiteljska ponuda s neizostavnim specijalitetom – šaranom na rašljama i izvornim moslavačkim vinom škrletom.

Foto: Grad Kutina

Potpun užitak

– Kutina, smještena u zagrljaju Lonjskog polja i Moslavačke gore, sa svojim vijugavim stazama, ravnicama i brežuljcima, povoljnom klimom, mnoštvom cesta s manjim intenzitetom motornog prometa te više od 250 kilometara tematskih biciklističkih staza i ruta, poput vinske, naftne i srednjovjekovne, zaljubljenicima u biciklizam pruža potpuni užitak – rekla je direktorica Turističkog ureda TZ Kutine Ivana Grdić.

Cikloturizam je sve rašireniji u istočnoj Slavoniji Turisti brojne ljepote Slavonije upoznaju na novi način Cikloturizam sve rašireniji vid turizma na istoku Hrvatske